21.07.2024.
HomeNovostiTužilaštvo potjeralo lisicu, a istjeraće medvjeda: Naser Orić saslušan u vezi sa...

Tužilaštvo potjeralo lisicu, a istjeraće medvjeda: Naser Orić saslušan u vezi sa nabavkom respiratora, da li kao optuženi, svjedok ili savjetnik?

Naser Orić, nekadašnji ratni komandant Srebrenice, saslušan je prije petnaestak dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem nabavke stotinu respiratora iz Kine za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Ovu informciju za “Slobodnu Bosnu” potvrdio je izvor blizak istrazi, koji nije mogao objasniti u kojem je svojstvu Orić bio ispitivan, da li kao svjedok ili kao potencijalno osumnjičeni.

Kao što je poznato, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zbog sumnji da su počinili kriminal tokom nabavke respiratora iz Kine pokrenulo istragu protiv Fadila Novalića, predsjednika Vlade Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina“, preko koje je obavljena sporna nabavka.

Naknadno je istragom Tužilaštva kao osumnjičeni obuhvaćen i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog sumnjivog izdavanja dozvole “Srebrenoj malini” za uvoz respiratora iz Kine.

Ime Nasera Orića, bivšeg ratnog komandanta, a danas “samozatajnog i kontroverznog” biznismena, donedavno se ni na koji način nije dovodilo u vezu s ovim slučajem. Jedina eventualna poveznica bilo je to što je on, kako se govorilo, u dobrim odnosima s FikUretom Hodžićem, što nije ništa čudno s obzirom na to da su obojica rođena u Srebrenici.

Naser Orić je u razgovoru za “Dnevni Avaz” potvrdio informaciju koju je ekskluzivno objavioportal  “Slobodne Bosne”. On je kazao da je dao iskaz na okolnosti razgovora koje je vodio sa Fikretom Hodžićem

“Pošto su oni slušali Fikreta Hodžća snimali mu telefon, pratlii su i moje pozive njemu…Njima je sporno , rekao da je moj vojnik. A ja,kada sam ga nazvao, rekao sam mu da uzme dobrog advokata, da ne daje nikome papire, da ostane čovjek i da ga ne iskoriste u ovoj priči”, objasno je Naser Orić razlog za svoj boravak u Tužteljstvu BiH.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti