18.04.2024.
HomeNovostiTužilaštvo: Mehmedagić privatizovao OBA

Tužilaštvo: Mehmedagić privatizovao OBA

Tužilac Oleg Čavka predložio je danas na ročištu pred Sudom BiH da se optuženima – direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu u toj agenciji Muhamedu Pekiću zabrani obavljanje dužnosti, ulazak u prostorije OBA, sastajanje sa zaposlenima u ovoj instituciji i svjedocima do okončanja postupka.

Čavka je rekao da je ovaj slučaj specifičan i da postoji dokazana sumnja da bi neodređivanjem mjera zabrane optuženi mogli da počine isto krivično djelo zbog koga je optužnica podignuta i potvrđena.

“Direktor može narediti bilo kome u OBA da izvrši određeni zadatak za njega. Direktor posjeduje oružje u rukama, ovlaštenja koja može iskoristiti da se stvore bezbjednosni problemi, uspostave paralelni sistemi, pa čak i oni nacionalni”, naglasio je Čavka i dodao da je riječ o prvorazrednom političkom pitanju.

Čavka je istakao da se Mehmedagić optužnicom tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

“Optuženi je privatizovao OBA, kako bi vodio političke obračune sa neistomišljenicima i imao kontrolu nad kompletnim bezbjednosnim sistemom. Protiv njega se vodi još jedna istraga o krivotvorenju diploma, a na svoje diplome, koje trebaju biti javni dokument, stavio je oznaku tajnosti”, rekao je Čavka.

Čavka je istakao da je Mehmedagić privatizovao Obu i da se ponaša kao Luj Četrnaesti i OBA posmatra na način “Država, to sam ja”.

“Neophodno je da se optuženima izreknu i odrede mjere zabrane jer bez tih mjera nije moguće zaštititi integritet postupka”, istakao je Čavka.

Mehmedagićev advokat Senka Nožica tražila je od Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva, ocijenivši ga neosnovanim.

“Ovaj postupak je politička montaža. Pitanje je čemu ovolika žurba da se razriješi svih dužnosti. To pokazuje šta se iza brda valja jer postoji diktat da se on ukloni sa ove funkcije i, ukoliko bi se donijele mjere zabrane, presuda bi ovim bila izrečena”, smatra Nožica, koja je zatražila da se prijedlog Tužilaštva odbije.

Pekićev advokat Jesenka Rešidović rekla je da razlozi za mjere zabrane ne postoje, da je prijedlog neosnovan, nekonkretizovan i da ničim nije potkrijepljen.

Ona je navela da je Pekić već suspendovan i da ga je suspendovao Mehmedagić 9. novembra do okončanja postupka.

Na to je reagovao tužilac Čavka, koji je rekao da je i ovo dokaz da u Obi postoje dva aršina.

“Prvooptuženi je suspendovao drugooptuženog, a prvooptuženog ne suspenduje niko. Očito da se na njega zakoni BiH ne odnose”, dodao je Čavka.

Nakon današnjeg ročišta, Nožica je rekla da ne želi govoriti o predmetu, da neće vršiti uticaj na Sud na bilo koji način, da se protivi donošenju mjera, te da je uvjerena da će odluku Suda dobiti do ponedjeljka, 16. novembra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti