27.05.2024.
HomeNovostiTužilaštvo istražuje smrt sarajevskog epidemiologa

Tužilaštvo istražuje smrt sarajevskog epidemiologa

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Nakon što je Elna Pašagić, supruga preminulog epidemiologa izjavila da je za njegovu smrt odgovorno zdravstvo, a ne virus korona, juče su se oglasili i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na čijoj klinici je Pašagić liječen.

“Želimo da javnost zna da je pacijent Š.P. tretiran s izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS-u – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i s punom pažnjom”, naveli su iz KCUS-a.

Naveli su da je on primljen na kliniku Podhrastovi, “tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 1. aprila u 17:35, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja”. “Iako je pacijent naveo da je ‘negativan’, infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu – apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza. Napominjemo, izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao ‘čekati u čekaonici’. Pacijent Š.P. je naveo da je ‘pravo bolestan od 19. marta 2020. godine i da je liječen u kućnim uslovima’. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo”, naveli su, između ostalog, iz KCUS-a.

Nakon smrti supruga, iza kojeg je ostalo četvoro maloljetne djece, odlučila je izaći u javnost i ispričati sve ono što se dešavalo u posljednjih, kobnih, 14 dana.

“Kada se ovakvo nešto dogodilo ljekaru koji se cijeli svoj radni vijek od 1987. godine bavio javnim zdravstvom, prevencijom u zdravstvenoj zaštiti i prevencijom zaraznih oboljenja… Šta će se dogoditi nekom penzioneru, nekom čovjeku iz radničke klase”, rekla je Elna.

“Nakon dva dana povišene temperature nazvali smo DZ Vrazova, jer smo prijavljeni tu, ali mjesto prebavališta nam je Novo Sarajevo. Ja sam rekla da je suprug bolestan, a s obzirom na to da je ovakva situacija, mora se prvo pozvati, jer se ne može ići direktno u dom zdravlja. Iz DZ Vrazova su mi rekli da moj suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Bez pregleda i bez ikakvih nalaza”, ispričala je Elna za Klix.

Kaže da je pitala da li je to pametno te da li neko može doći kod njih kući kako bi pregledali dr. Pašagića. Takođe kaže da je njen suprug bio spreman odmah se testirati na koronavirus kako bi zaštitio sve ostale.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti