Tužilaštvo BiH: U toku privođenje više od 20 osoba

0

Po nalogu tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema R Hrvatskoj.

Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužlaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa R Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tokove te su počinili krivično djelo pranja novca.

U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.