05.03.2024.
HomeNovostiTužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv trojke iz Nogometnog saveza FBiH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv trojke iz Nogometnog saveza FBiH

Podignuta optužnica za koruptivna kaznena djela u predmetu kodnog naziva “Var” za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH.

2. Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

3. Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom /savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Kaznenog zakona BiH, radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za kaznena djela Organizirani kriminal iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom -Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 380. KZ FBiH i kaznenim djelom-Primanje mita iz članka 319. KZ RS.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka, tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti