16.04.2024.
HomeNovostiTužilac Spasojević: Iza napada na mene stoji Jasmin Imamović, a počeli su...

Tužilac Spasojević: Iza napada na mene stoji Jasmin Imamović, a počeli su kad sam otvorio istragu protiv njega

Jezdimir Spasojević krajem prošle godine imenovan je na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK (KTTK) i šefa Odjela 1 u čijoj su nadležnosti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te ratni zločini.

Nakon imenovanja uslijedile su rekacije boračkih udruženja iz Tuzle, koje su navele da je nedopustivo da Spasojević bude na toj fukciji jer je tokom rata obavljao fukciju vojnog sudije u Bijeljini, a njegovo imenovanje potpisao je ratni zločinac Radovan Karadžić. Bura oko njega dodatno je povećala kada je formirao predmet protiv gradonačenika Tuzle Jasmina Imamovića za krivično djelo protivzakonito posredovanje. Imamović je nakon saslušanja u pisanom saopćenju zaključio da se protiv njega provodi istraga bez zakonskog osnova te da su grubo narušena njegova ljudska prava.

Na Spasojevićevo imenovanje posljednji u nizu reagirali su iz Saveza logoraša Tuzlanskog kantona, u kojem su, između ostalog, naveli da “Karadžićeve vojne sudije i tužioci koji su parapravnim odlukama učestvovali u realizaciji zločinačkog plana, još nisu odgovarali”.

Odgovarajući na pitanje novinara Faktora zašto odjednom sada postao sporan, jer je radio u ovom Tužilaštvu i prije imenovanja na ovu funkciju, Spasojević je odgovorio:

„Ja sam ovdje već šestu godinu. Moje osobno mišljenje je da iza svega stoji Jasmin Imamović (gradonačelnik Tuzle, op. a.). Kad su napadi počeli? Nakon što sam donio naredbu za provođenje istrage protiv njega. To su sve udruženja koja se finansiraju iz budžeta grada. Volio bih da griješim, ali to su neargumentirani napadi, dirigirani napadi, moji predmeti su moji najbolji svjedoci. Svi su dostupni i udruženju logoraša. Ako sam nešto nezakonito radio, što su čekali sa podnošenjem prijava do sada. Pozivam ih neka podnesu. Neka podnese taj koji me najviše kritizira, ali neka zna da ako mu to ne uspije, do postoji krivično djelo lažnog prijavljivanja i neće ostati bez odgovora. Pozivam sve koji su istupali protiv mene u medijima da učine isto. Ne znam šta su do sada čekali? Potpuno je jasno da informacije cure iz KTTK, jasno je da su napadi krenuli nakon postavljenja na ovu funkciju. Vojni sud, kada sam ja radio u njemu, pripadao je 30. kadrovskom centru Beograd, znači ja nisam bio nikakav Karadžićev vojni tužilac ili sudija, nego sudija vojnog suda u Bijeljini.“

Izvor: Faktor.ba, TBT

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti