Turska intervencija u Libiji srušila ruske ambicije

0

Penzionisani general Khalifa Haftar doživio je ove sedmice kolaps svojih snaga jer nije uspio ući u prijestonicu Libije, Tripoli, a zatim je počeo gubiti mnoga strateška područja na kojima je bio.

Declan Walsh u tekstu objavljenom u američkom listu New York Times kaže da je libijski vojni zapovjednik, koji ima podršku Rusije i čije su snage posljednjih dana pretrpjele niz gubitaka na bojnom polju, u subotu objavio da je spreman zaustaviti borbe i početi razgovore kako bi se okončao rat.

Ta najava, iako je mala vjerovatnoća da će ona rezultirati neposrednim završetkom rata, novi je dokaz za odlučujuću ulogu koju Turska igra kroz podršku međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva, jer je njeno uplitanje u korist međunarodno priznate vlade potkopalo težnje Rusije i promijenilo tok borbi, smatra Walsh.

Dodao je da je Haftar objavio ponudu za prekid vatre u Kairu, dok je stajao pored svog egipatskog saveznika, predsjednika Abdelfattaha al-Sisija. Egipat je, zajedno s Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uložio velika sredstva u podršku Haftaru i sada pokušava manevrirati kako bi ograničio Haftarove gubitke nakon dramatičnog kolapsa njegove 14-mjesečne kampanje protiv Tripolija.

Šok

Razmjere i brzina kolapsa u redovima Haftarovih snaga zaprepastila je Libijce, a analitičari smatraju da povlačenje tih snaga ne označava samo kraj njegovog napada na Tripoli nego će vjerovatno preoblikovati političku i vojnu scenu u zemlji.

List prenosi riječi istraživača Evropskog vijeća za vanjske odnose Tareka Megerisija: “Sve računice promijenile su se u Libiji i vrlo je nejasno kako će stvari izgledati nakon što se prašina slegne. Haftar je sada u neugodnom položaju.”

Walsh napominje da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao ratni brod i naoružane bespilotne letjelice u junu prošle godine kako bi odbio Haftarov napad na Tripoli. Snage potpomognute Turskom posljednjih dana uspjele su ostvariti niz važnih pobjeda, potpuno protjeravši Haftarove snage s libijskog zapada i potisnuvši ih stotinama kilometara na istok.

Nakon preuzimanja kontrole nad Međunarodnim aerodromom Tripoli snage Vlade nacionalnog jedinstva ušle su u petak u Tarhunu (jugoistočno od Tripolija), koja se smatra posljednjim Haftarovim uporištem u zapadnoj Libiji. Haftarovi borci prilikom bježanja su bili prisiljeni ostaviti za sobom skupe ruske helikoptere i oružje, kao i ogromne zalihe municije.

Do subote navečer snage Vlade nacionalnog jedinstva stigle su do periferije Sirta, 370 kilometara istočno od Tripolija, gdje su izbili žestoki sukobi između dvije strane. Borci međunarodno priznate vlade bili su izloženi napadima borbenih aviona i bespilotnih letjelica, što je rezultiralo pogibijom najmanje 19 vladinih boraca, prema libijskim izvještajima.

Na jugu je nastavljena proizvodnja nafte na ogromnom naftnom polju Sharara, nakon što su s njega pobjegle Haftarove snage.

Vojne akcije

“Glavno pitanje sada glasi: šta Rusi mogu učiniti?”, rekao je Wolfram Lacher, analitičar njemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove. Stotine ruskih plaćenika koji rade za grupu Vagner, privatnu vojnu kompaniju povezanu s Kremljem, odigrali su u ključnu ulogu u ofanzivi na Tripoli, ali sada su se morali povući na sigurne položaje u zračnoj bazi pod Haftarovom kontrolom.

Lacher smatra da postoji još jedna mogućnost, a to je da navodna ponuda za prekid vatre koja je najavljena u Kairu bude samo izgovor za pokretanje egipatskih zračnih napada ili drugih vojnih aktivnosti kako bi se pružila podrška Haftaru u sljedećoj sedmici.

Taj analitičar dodaje da je Haftar od početka svojih vojnih operacija 2014. izgradio reputaciju ratobornog zapovjednika čelične pesnice koji odbacuje bavljenje politikom. Stalno je koristio svoje saveznike u inozemstvu i hvalio se svojom namjerom da silom preuzme vlast.

U nedavnom obraćanju u Kairu Haftar je govorio o turskoj okupaciji i zatražio da svi strani borci napuste Libiju, što je poziv koji autor teksta smatra šokantnim, uzimajući u obzir u kolikoj se mjeri Haftar oslanja na oružje, borce i novac koji dolaze iz inozemstva.

Analitičari očekuju da će Turska i Rusija izbjeći direktne sukobe u Libiji, stoga bi se moglo očekivati postizanje novog dogovora između njih.

Druga mogućnost, koja je spomenuta u svjetlu trenutnog razvoja događaja, jest da će se Haftar suočiti s izazovima u svojim uporištima na istoku zemlje, gdje je u prošlosti bez milosti eliminirao sve svoje protivnike.