Turković pozvala Dodika da preda ikonu istražnim organima: “Osramotio je sebe, naše građane, BiH i Rusku Federaciju”

0

Očekujem od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se počne baviti svojim poslom i da prestane dezavuisati građane, posebno u situaciji u kojoj je na međunarodnom nivou osramotio sebe, naše građane, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i Rusku Federaciju“, kazala je ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković za Federalnu televiziju.

Reagujući na optužbe predsjedavajućeg Predjedništva BiH Milorada Dodika, ministrica Turković je kazala da je u ovoj zemlji građanima jasno kada ih neko vara, kada se neodgovorno ponaša i kada pokušava zavaditi narod s ciljem očuvanja vlastite pozicije koja omogućava enormno bogaćenje.

Milorad Dodik je ministricu Turković optužio i da je ostrašćena protiv Srba, srpskog naroda i Republike Srpske, na šta je Turković odgovorila: „To je glupost! Ako je neko ostrašćen, onda se to može govoriti samo o gospodinu Dodiku. Ja čitav svoj život radim za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene narode i vrlo mi je žao kada jedan narod ima predstavnika koji ne želi da učestvuje u poboljšanju uslova ne samo za taj narod nego za čitavu zemlju“.

Dodik je sada odgovornost pored ministrice Turković prebacio i na političko Sarajevo, koje je, kako on navodi, politizovalo ovu priču. Turković mu je tragom te izjave predložila da postupi po prijedlogu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koje je vratilo ikonu i u rješavanju ove uključilo Interpol.

„Ukoliko nema ništa sporno, kako on tvrdi, neka ikonu preda istražnim i pravosudnim organima koji će potvrditi porijeklo predmeta i način na koji je ikona stigla u BiH“, kazala je Turković.

Na Dodikovu izjavu da BiH nije ni N od normalne, ni P od pravne države, ministrica Turković je kazala da je to dovoljan povod za preispitivanje da li je on uopšte sposoban da bude šef države, ako ima takva mišljenja o zemlju koju vodi.