19.05.2024.
HomeNovostiTurizam u Evropi gubi milijardu eura mjesečno zbog koronavirusa

Turizam u Evropi gubi milijardu eura mjesečno zbog koronavirusa

Najnoviji podaci pokazuju da je ovaj sektor već ozbiljno pogođen pojavom koronavirusa, kao i da je već izgubio nešto više od milijardu eura. Potvrdio je to Thierry Breton, povjerenik EU za unutrašnje tržište, kazavši kako će upravo sektor turizma pretrpjeti najveću štetu zbog pojave i širenja koronavirusa.

“Već gubi milijardu eura mjesečno”, kratko je rekao Breton.

Sve je više otkazivanja rezervacija u hotelima u Italiji, a turizam osigurava 13 posto ekonomije u toj zemlji. Treba napomenuti da je u Italiji do sada prijavljeno više od 3.800 slučajeva ovog virusa.

Posljedice pojave virusa vidljive su i u Francuskoj, gdje je najpoznatiji svjetski muzej Louvre ove sedmice zatvoren jer su radnici odbili raditi zbog straha od infekcije. Muzej je prošle godine primio skoro deset miliona posjetioca, a skoro tri četvrtine njih stiglo je iz inostranstva. Stručnjaci predviđaju da, ako se virus ne prestane širiti, turisti bi mogli otkazati i ljetne odmore zbog straha od zaraze.

Ian Harnett, suosnivač i izvršni direktor firme Absolute Strategy, objasnio je kako bi turizam u svim dijelovima svijeta mogao pretrpjeti ogromnu štetu zbog ove krize: “Ako se ovo nastavi, onda će to utjecati na Uskrs, a vjerovatno i ljetne godišnje odmore. Ako ljudi nastave ostajati u kućama… to će znatno utjecati na cijelu turističku industriju”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti