Tulum kod Tulumovića: Zašto premijer TK imenuje za svoje savjetnike osuđene ministre nasilnike?

0

Admir Hrustanović, bivši kantonalni ministar za rad i socijalnu politiku, kojeg je nedavno smijenila Skupština Tuzlanskog kantona zbog pravosnažne presude, postao je savjetnik kantonalnog premijera. To je drugi bivši kantonalni ministar koji je imenovan za savjetnika premijera, bez obzira na to što je osuđen.

Premijer Denijal Tulumović imenovao je Hrustanović na poziciju savjetnika za socijalna pitanja, nakon što ga je Skupština smijenila zbog pravosnažne presude.

“Pravosnažno je osuđen i prije nego što je postao ministar za djela koja uopće nisu svezana sa privrednim kriminalom i sa dešavanjima, odnosno radom u Vladi. Ja ne osjećam nikakvu vrstu problema s te strane”, kaže Tulumović.

Njegovo imenovanje, priznaje premijer, spašavanje je nestabilne skupštinske većine: “Nuđene su nemoralne ponude da ministar koji je smijenjen čak bude i premijer u sazivu nove Vlade koju je trebalalo da formira opozicija”.

Na početku svog mandata premijer je imenovao bivšeg kantonalnog ministra Abdulaha Zukića za svog savjetnika. Zukić je nepravosnažno osuđen za krivično djelo trgovina utjecajem i optužen za nasilničko ponašanje.

“Otkako je savjetnik, sasvim je drugačijeg karaktera.Tako da je ovo i nekakav vid prevaspitavanja”, ističe Tulumović.

Optužnice i presude su prepreka za obavljanje najodgovornijih funkcija u Vladi, stav je Skupštine. Međutim, tako ne misli premijer kada su u pitanju njegovi savjetnici: “U vrijeme mog mandata ti ljudi nisu osuđeni. Svoj posao rade za vrijeme mog mandata vrlo korektno, odgovorno i zbog toga ne vidim razlog zašto ne bi mogli da rade”.

Kontaktirali smo i s Hrustanovićem, ali je on odbio da sve to komentariše.