Trump optužuje svog potpredsjednika Pence-a da nema hrabrosti da zaštiti zemlju

0
U.S. President Donald Trump listens to Vice President Mike Pence address the coronavirus response daily briefing at the White House in Washington, U.S., March 19, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je napao svog potpredsjednika Mike Penca, napisavši da nije imao hrabrosti da učini ono što je potrebno kako bi zaštiti “našu zemlju i naš Ustav, dajući šansu Državama da potvrde ispravljeni niz činjenica, a ne one lažne ili netačne za koje je prethodno zatraženo da ih potvrde. SAD zahtijeva istinu”.

Twitter je na Trumpov post stavio oznaku da je tvrdnja o izbornoj prevari netačna i osporena.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence suprotstavio se ranije u srijedu svom šefu Donaldu Trumpu, rekavši da nema ovlaštenje da odbacuje glasove takozvanih elektora zahvaljujući kojima će biti potvrđena pobjeda kandidata demokrata na predsjedničkim izborima, prenosi Beta.

Nekoliko minuta prije početka zajedničkog zasjedanja oba doma Kongresa SAD-a, na kojem će biti potvrđena pobjeda kandidata demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, Pence je naveo da ga “zakletva da brani Ustav SAD sprečava da jednostrano odlučuje koji glasovi elektora treba da budu računati, a koji ne”, navodi Associated Press, a prenosi Beta.

Trumpov pritisak

Danima uoči specijalnog zasjedanja Kongresa SAD-a, koje je večeras počelo u Washingtonu, Trump je vršio pritisak na Pencea da ne prihvati glasove elektora iz ključnih saveznih država u kojima je Biden pobijedio.

Pence, koji po funkciji predsjedava Senatu i današnjem zajedničkom zasjedanju oba doma, nalazi se u do sada najdelikatnijoj poziciji tokom četvorogodišnjeg mandata pošto treba formalno da proglasi pobjedu Bidena koju Trump i dalje osporava, neosnovano tvrdeći da je bilo prevare.

Iako ima pretežno ceremonijalnu ulogu, Pence se našao pod pritiskom Trumpa i njegovih brojnih pristalica koje protestira blizu Kongresa. Oni traže od Pencea da iskoristi poziciju i da vrati saveznim državama glasove njihovih elektora na ponovno potvrđivanje, iako prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa nema takvo ovlaštenje.

“Ako Majk Pence uradi pravu stvar, mi pobeđujemo na izborima”, rekao je Trump danas okupljenim pristalicama u Washingtonu.

Reklama

Elektorski glasovi

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trumpa ili Bidena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Biden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasjedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD-a.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasjedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma potom nastavljaju odvojena zasjedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom slijedi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bidena nad Trumpom.

Ako Biden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrđena.

Biden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.