Trump obećao miran prenos vlasti na Bidena

0

Džo Bajden (Joe Biden) dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu. 270 je nužan minimum za preuzimanje predsedničke dužnosti na inauguruaciji koja će po SAD Ustavu biti održana 20. januara.

Odlazeći predsednik SAD koji je poražen na izborima 3. novembra Donald Tramp (Donald Trump) osvojio je 232 elektorska glasa.

Sednica oba doma Kongresa nastavljena je ujutro, po centralnoevropskom vremenu, nakon jučerašnjih incidenata te upada nasilnih Trampovih pristalica u zgradu Kongresa, i prekida rada ovog tela.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država nastavio je sa sertifikacijom elektorskih glasova za izabranog predsednika Joe Bidena nekoliko sati nakon što su u zgradu na Capitol Hillu 6. januara upali nasilne prostalice predsednika Donalda Trumpa.

Pro-Trampove pristalice upale su u zgradu u pokušaju da ponište izborni rezultat, suspendujući sednicu Kongresa.

U nemirima na Capitol Hillu, četvoro ljudi je smrtno nastradalo.

Nakon formalne potvrde pobede novoizabranog predsednika Joea Bidena, predsednik Donald Trump rekao je da odluka “predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji”.

“Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora i činjenice me izgovaraju, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara”, rekao je Trump u izjavi.

“Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom”, rekao je Trump dok ponavljajući lažne tvrdnje o izborima koji su potaknuli rulju da navali na Kapitol.