Trijumf ortodoksnog klerikalizma u Republici Srpskoj, Dodik u egzaltaciji

0

Danas je u Doboju upriličena litija koju je povodom krsne slave grada Preobraženja Gospodnjeg, predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije kojoj su prisustvovali politički predstavnici iz RS-a na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U sklopu obilježavanja krsne slave grada Dodik je izjavio da je Doboj strateški važan za Republiku Srpsku, zbog čega jeste i biće veliko gradilište. Izgradnja nove bolnice, sportske dvorane, i novog administrativnog centra su, prema njemu, trenutno najveći planovi za ovaj grad.

– Bez Srpske pravoslavne crkve u prošlosti bio bi izgubljen identitet srpskog naroda i bez nje bi bilo nemoguće uzdignuti se nakon stradanja u Drugom svjetskom ratu, istakao je Dodik.

Slavskom obredu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, koju je predvodio patrijarh Porfirije, nakon čega je organizovana Preobraženjska litija ulicama Doboja.

– Samo čvrsta vjera mogla je da očuva narod i zato ovaj narod vjeruje crkvi, poštuje svoju vjeru, svoju krsnu slavu, zato i piše ćirilicom, poručio je Dodik u Doboju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here