18.05.2024.
HomeNovostiTrifunović: Rusi ne šalju pomoć Srpskoj jer je BiH, praktično, već u...

Trifunović: Rusi ne šalju pomoć Srpskoj jer je BiH, praktično, već u NATO

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović kaže da je upadljiv izostanak ruske pomoći Republici Srpskoj za vrijeme epidemije virusa korona, a za to je, kako tvrdi, glavni razlog potpisivanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i činjenica da je BiH, prema njegovim riječima, praktično već na ulaznim vratima NATO.

– Od Rusije nema pomoći zato što je NATO već u BiH. Rusija ne može kod vas da pošalje čak ni vozila gradske čistoće da špartaju po ulicama, kako sada vidimo da se radi po Srbiji, jer je NATO već tu. Osim toga, Rusija je digla ruke od Republike Srpske onog trenutka kad su članovi Predsjedništva BiH potpisali ANP – tvrdi Trifunović za Insajder.

Na pitanje da prokomentariše to što je Crna Gora, kao članica NATO, tražila pomoć od tog saveza zbog epidemije virusa korona, ali da je, kako su prenijeli brojni mediji, nije dobila, Trifunović odgovara da je Crnoj Gori, kao i Srbiji, stigla značajna finansijska pomoć sa Zapada.

– Crna Gora je tražila pomoć od NATO, ali NATO nema te kapacitete. Zemlje članice NATO su, umjesto onog što je Crna Gora tražila u tehnici, poslale novac. SAD i EU su i Crnoj Gori i Srbiji poslali finansijsku pomoć. Nisu nam, kao Rusi, poslali kamione gradske čistoće koje su dopremili s 11 aviona. Od Rusije nismo dobili ni respiratore ni rendgene. Nismo dobili ništa – tvrdi Trifunović.

On, između ostalog, dodaje i to da je “velika sramota” što se Republika Srpska, prema njegovim riječima, u ovoj krizi potpuno oslanja na Srbiju.

– Možda zvuči grubo, ali zaista moram da pitam vaše vlasti dokle misle da budu paraziti na leđima Srbije? Gdje su Republici Srpskoj fondovi za ovakve situacije? Gdje je zdravstveni sistem? Predsjednik Vučić nedavno je rekao da Republika Srpska, suštinski, nema ništa. Gdje su pare? Gdje su strane investicije? Gdje je budžet? Gdje su zalihe i robne rezerve? Sama Posavina ima kapacitet da hrani tri Bosne, a ne Republiku Srpsku koja jedva da ima milion stanovnika. Srbija će da pomaže Republiku Srpsku, ali jednom mora da se stavi tačka i na to. Ova kriza je kao snijeg, koji nije pao da pokrije brijeg već da otkrije one koji su Republiku Srpsku ostavili bez zdravstvenog sistema, one koji su je ostavili bez robnih rezervi i zaliha. Srpska ima tolika prirodna bogatstva, rijeke, vode, rude, šume, pašnjake… Poljoprivreda bi trebalo da cvjeta, a ne da se moli za kilogram brašna od Srbije – kaže Trifunović.

Izvor: insajder.in

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti