17.06.2024.
HomeNovostiTri uslova koja moramo ispuniti da bi nam EU dozvolila ulazak

Tri uslova koja moramo ispuniti da bi nam EU dozvolila ulazak

BiH mora ispuniti tri uslova ako želi da njeni državljani za dvije sedmice budu stavljeni na listu zemalja kojima je dozvoljeno putovanje u EU, potvrđeno je Nezavisnim novinama u evropskim institucijama.

Podsjećanja radi, Vijeće EU je u utorak donio preporuku da se dozvoli ulazak u EU za državljane 14 zemalja, među kojima nema BiH, a u našem regionu na listi su samo Crna Gora i Srbija. Zagreb je bez obzira na odluku Brisela od juče dozvolio ulazak državljana BiH u Hrvatsku, što znači da naši građani nakon što pređu hrvatsku granicu neće morati u samoizolaciju 14 dana, te su tako olakšane mjere za naše građane koje su bile pooštrene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kako je rečeno u Evropskom savjetu, ti uslovi se svi vrte oko procjena kako se zemlja bori protiv virusa korona, a konačnu preporuku bi trebalo da da Delegacija EU u BiH.

Prema prvom uslovu, broj novih slučajeva u narednih 14 dana mora biti na nivou ili ispod evropskog prosjeka na dan 15. juna 2020. godine. Jučer tokom dana nismo uspjeli iz Vijeća EU dobiti informaciju o kojem broju se radi, ali pojedini svjetski mediji izvještavaju da je broj novih slučajeva u EU u datom periodu bio 16 na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1. jula je u BiH bilo 4.606 slučajeva, odnosno 129 na 100.000 stanovnika. U ovim podacima, međutim, ne vidimo koliko je novih slučajeva bilo u zadnjih sedam dana kako bismo mogli napraviti direktno poređenje s podacima o novooboljelim u EU. Ono što jeste činjenica je da je u EU od 20. aprila broj novozaraženih u stalnom padu, a u BiH u zadnjem periodu broj zaraženih, kao i u Srbiji, stalno raste.

U drugom uslovu se traže podaci o broju testova, nadzoru pacijenata, efikasnosti praćenja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, ali i o pouzdanosti informacija koje daju zvanične institucije.

“Trebalo bi uzeti u obzir podatke koje pružaju delegacije EU u odnosu na ove aspekte”, istaknuto je u informaciji.

Ako se pogledaju podaci Svjetske zdravstvene organizacije na dan 30. juna ove godine, BiH se nalazi u manje rizičnoj grupi zemalja u odnosu na većinu zemalja EU. Prema ovoj listi, u regionu je najrizičnija Srbija, koja je dobila zeleno svjetlo EU. Ovu listu, međutim, treba uzeti s oprezom jer se radi o apsolutnom broju slučajeva, koji nije normalizovan u skladu sa brojem populacije. Imajući to u vidu, BiH kao zemlja s relativno malim brojem stanovnika ima prednost u odnosu na mnogoljudne zemlje poput Njemačke, Francuske ili Italije.

Prema ovoj listi Svjetske zdravstvene organizacije, najrizičnije zemlje su SAD, Brazil i Indija, a u narednoj manje rizičnoj, ali ipak rizičnijoj grupi su Rusija, Iran, Sirija, Irak, Saudijska Arabija i veći dio Južne Amerike. Prema ovoj listi, najmanje ugrožene zemlje u Evropi su Austrija, Slovačka, Irska, Gruzija, Finska i zemlje Baltika.

Statistička organizacija “Statista”, koja na internet postavlja veoma pouzdane statističke podatke o raznim oblastima, tvrdi da je na dan 30. juna najveći broj slučajeva na 100.000 stanovnika imala Armenija, čak 863. Najmanje slučajeva u Evropi, prema ovoj statistici, bilježi Gruzija, koja na 100.000 stanovnika ima samo 23 zaražena. U našem regionu najviše zaraženih na 100.000 ima Sjeverna Makedonija sa 305 slučajeva, zatim Srbija sa 209, a slijedi Kosovo sa 160. Prema ovim podacima BiH sa 134 zaražena sljedeća je na listi u regionu, a onda slijedi Crna Gora sa 88, te Slovenija sa 77 i Hrvatska sa 68. Zanimljivo je da je Švedska, čiji model su mnogi hvalili kao najbolji, prema ovim podacima na trećem mjestu u Evropi, sa 670 zaraženih na 100.000 stanovnika, pišu Nezavisne novine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti