Treća noć protesta: Srbi ispred policijskih kordona, Vučić kod Makrona

0

U nekoliko gradova Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Čačku i Kraljevu počelo je okupljanje građana koji su i danas, treći dan za redom, izašli na ulice u znak protesta zbog nezadovoljstva stanjem u državi i najavljenim novim mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Jake policijske snage raspoređene su duž Kosovske ulice iza Narodne skupštine Republike Srbije. Među njima su pune “marice” policajaca, kao i konjica, koji spremno dočekuju večerašnji protest građana.

Kako javljaju beogradski fotoreporteri ispred Skupštine je ograda i kordon policajaca.

Da vladajući režim neće ostati nijem i ravnodušan na masovne građanske proteste, koji se već dva dana održavaju u Beogradu, ali i ostalim većim gradovima u državi, kao i da će po svaku cijenu pokušati da ih diskredituje i obesmisli, javnost je mogla da očekuje. Manipulacija, zamjena teza, prebacivanje odgovornosti, pozivi na linč, puštanje krvi na ulicama, batinanje, širenje dezinformacija, bezočnih i gnusnih laži i ovaj put su bili jedini provjereni metodi za kojima je mogao da posegne državni vrh, uz nesebičnu pomoć svojih policijskih podanika.

Verbalni napadi na novinare i neistomišljenike u stilu “Kako vas nije sramota da lažete” i provjerenim mehanizmom da je napad najbolja odbrana, sastavni su dio retorike predsednika Aleksandra Vučića, koju su preuzeli i njegov najbliži saradnici. Od nje ne odustaju čak i kada budu uhvaćeni u dokumentovanoj laži, zbog čega nije bilo iznenađujuće da će svi njihovani resursi biti upereni u razbijanje protesta i omalovažavnje građana koji su se drznuli da izađu na ulicu.

Takođe, počeli su i građani da se okupljaju koji nose transparente “Hapsi huligne, ne tuci narod”, kao i “Ne nasedaj, sedi”.