20.06.2024.
HomeSvijetTramp predložio uspostavljanje palestinske države

Tramp predložio uspostavljanje palestinske države

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) predložio je uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu, istakavši da je to situacija u kojoj “dobijaju obe strane”.

Taj predlog je okosnica mirovnog plana za Bliski Istok, kojeg je Tramp objavio u Vašingtonu u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu).

“Danas Izrael čini veliki korak ka miru”, rekao je Tramp dok je pored Netanjahua iznosio plan za okončanje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Dodao je da je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u pismu obavestio o planu tražeći njegovu podršku, a agencija Frans pres (AFP) javlja da su Palestinci već odbacili Trampov predlog.

Na Trampovom predstavljanju plana nije bilo palestinskih zvaničnika, a agencije javljaju da su predstavljanju prisustvovali ambasadori Omana, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Nazivajući plan “istorijskom šansom” za Palestince da ostvare nezavisnu državu, Tramp je dodao da bi to mogla biti “poslednja prilika koju će ikada imati”.

“Palestinci su zaslužili daleko bolji život”, rekao je Tramp.

Šta predviđa plan?

Agencija AP javlja da plan više nego udvostručuje teritoriju koja je trenutno pod palestinskom kontrolom, ali priznaje izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Mirovni plan na 50 strana predviđa i četvorogodišnje zamrzavanje nove izraelske gradnje naselja, dok budu trajali pregovori o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

“Jerusalim će ostati izraelska nepodeljena prestonica”, naglasio je Tramp.

On je, izlažući plan, naveo da je vreme da se “završi tužno poglavlje istorije”.

U međuvremenu je Bela kuća objavila i kartu sa predloženim granicama buduće granice izraelske i palestinske države, javlja AFP.

Karta prikazuje područje Zapadne obale, koje sadrži oko 15 izraelskih naselja, a koje je sa pojasom Gaze povezano tunelom.

Bijela kuća je saopštila da bi, prema Trampovom planu, buduća palestinska država bila demilitarizovana teritorija.

“Vizija je demilitarizovana palestinska država koja je u miru sa Izraelom, dok Izrael zadržava bezbbednosnu odgovornost zapadno od reke Jordan”, navodi se u saopštenju.

Reakcije Izraela i Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da plan Trampove administracije predstavlja “realan put” za postizanje trajnog mira u regiji.

“Danas ste zacrtali zacrtali sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region, predstavljajući realni put ka trajnom miru”, rekao je Netanjahu.

Sa druge strane, visoki zvaničnik palestinske ekstremističke organizacije Hamas Kalil al Haja izjavio je da Hamas “odbacuje zavere koje su najavili SAD i Izrael”.

“Sigurni smo da naš palestinski narod neće dozvoliti da ove zavere prođu. Sve mogućnosti su otvorene. (Izraelska) okupacija i američka administracija snosiće odgovornost za ono što su učinili”, rekao je Haja, kometarišući Trampov predlog.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti