20.07.2024.
HomeNovostiTramp će tražiti "historijski dogovor" Beograda i Prištine?

Tramp će tražiti “historijski dogovor” Beograda i Prištine?

Američki specijalni predstavnik za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel najavio je da će se Kosovo i Srbija sastati 2. septembra u Bijeloj kući.

Najava dolazi manje od 24 sata nakon postizanja historijskog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pitanje koje se postavlja jeste da li će “Donald Tramp uspjeti da ubijedi Kosovo i Srbiju da tada i potpišu sporazum koji bi obje strane odveo ka potpunoj normalizaciji odnosa”, piše Gazeta ekspres.

Ovaj medij podsjeća i da se u zajedničkom pismu, koje su Izrael i Emirati izdali nakon postizanja sporazuma, navodi da su se te dvije države dogovorile o punoj normalizaciji odnosa.

Sporazum potpisan između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, posredovan od američkog predsjednika, sličan je sporazumu koji namjerava da postigne Ričard Grenel između Kosova i Srbije, koji se u potpunosti sastoji od elemenata koji se odnose na ekonomski razvoj. Ali sporazum je takođe obilježio priznanje Izraela od Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je čini trećom arapskom državom koja je priznala Izrael.

“Delegacije iz Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastat će se u narednim danima kako bi potpisali bilateralne sporazume koji se odnose na investicije, turizam, direktne letove, bezbjednost, telekomunikacije, tehnologiju, zdravstvo, kulturu, životnu sredinu i uspostavljanje ambasada u dvije zemlje”, kaže se u zajedničkom pismu.

Gazeta navodi da je Trampova administracija imala sličan pristup u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije. Uz Grenelovo posredovanje, do sada su kosovska i srpska strana potpisale tri sporazuma koji se odnose na izgradnju auto-puta, željeznice i pokretanje direktne avio-linije Priština-Beograd.

Prištinski list postavlja pitanje i da li će Donald Tramp uspjeti da ubijedi Kosovo i Srbiju na sastanku 2. septembra da potpišu sporazum koji bi obje strane vodio ka potpunoj normalizaciji odnosa.

Ove inicijative republikanskog predsjednika u potrazi za historijskim sporazumima i pobedama u spoljnoj politici stižu uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama i trke u kojoj će se Tramp suočiti sa Džoom Bajdenom.

Poznavaoci svjetske politike, kada su govorili o pokušaju Trampove administracije da postigne sporazum između Kosova i Srbije, rekli su da američki predsjednik želi takav epilog kao trofej koji će mu poslužiti za novembarske izbore, piše Gazeta.

Ostaje da se vidi ko je pozvan da prisustvuje sastanku u Vašingtonu 2. septembra. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u Vašington poslije ubjedljive pobjede na posljednjim izborima u Srbiji, dok politički faktor na Kosovu i dalje ostaje neujedinjen.

Gazeta podsjeća da premijer Kosova Avdulah Hoti još nije postigao pun konsenzus sa opozicionim strankama, DPK i PS, dok koaliciju koju predvodi u Skupštini podržava samo prosta većina. Hoti je zajedno sa koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, neprekidno ulagao napore kroz sastanke kako bi stvorio veće jedinstvo u pogledu procesa dijaloga sa Srbijom.

Tok procesa dijaloga uz posredovanje Sjedinjenih Država, potpuno je promijenjen najavom Haškog specijalnog tužilaštva za optužnicu protiv Hašima Tačija, tačno na dan kada je on bio u avionu za Vašington za sastanak 27. juna .

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti