19.06.2024.
HomeSvijetTotalna paranoja: Putinovi tjelohranitelji brišu ručke od limuzine, šestorica ga prate u...

Totalna paranoja: Putinovi tjelohranitelji brišu ručke od limuzine, šestorica ga prate u WC!

Kad je zadnji put predsjednik Vladimir Putin bio na jednom od rijetkih putovanja izvan Rusije, kamere su zabilježile jedan zanimljiv detalj.

Čim je izašao iz zrakoplova u teheranskoj zračnoj luci u stopu su ga pratili njegovi tjelohranitelji. Kad je krenuo prema crnoj limuzini, osiguranje ga je okružilo sa svih strana. Potpuno su ga sakrili od pogleda novinara dok je skidao sako, a potom nakon što je ušao u vozilo, pomno krpicom prebrisali kvaku na vratima automobila koju je Putin dotaknuo.

Neki su spekulirali da su otisci obrisani jer ruski predsjednik ima dvojnike koji ga zamjenjuju u delikatnim situacijama, i ne žele da ti otisci dođu u ruke Zapadu. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe general bojnik Kirilo Budanov tvrdio je kako Putin ima najmanje tri dvojnika.

“Znamo konkretno za tri osobe koje se neprestano pojavljuju, ali ne znamo koliko ih ukupno ima”, rekao je Budanov prošlo ljeto dodajući da su sve osobe bile na plastičnim operacijama. “Odaje ih njihova visina. To je vidljivo na snimkama i fotografijama. Također otkriva ih gestikuliranje, govor tijela i ušne resice, jer su jedinstveni za svaku osobu”, konstatirao je Budanov.

Poznato je i kako Putin putuje u inozemstvo s timom tjelohranitelja koji čak skupljaju njegov izmet i urin i vraćaju ih nazad u Moskvu, a sve iz straha da bi to moglo otkriti previše podataka o njemu i njegovom zdravlju. Šest ili sedam pripadnika sigurnosnog osoblja Ruske Federalne službe zaštite (FPS) prate ruskog predsjednika do toaleta tijekom njegovih putovanja. Prije četiri godine novinar BBC-ja, Jonah Fisher, na twitteru je podijelio video na kojem se vidi kako dva Putinova tjelohranitelja čuvaju stražu na vratima WC-a, dok još dvije osobe izlaze iz toaleta, od kojih jedan nosi torbu.

Tada izlazi još jedan tjelohranitelj, a za njim Putin, uz još dva čuvara.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu, Putin je dodatno oprezan i na najmanju moguću mjeru je sveo putovanje zrakoplovom, a kako piše ruski istraživački portal Dossier Center, koji financira ruski tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski, po Rusiji se najčešće kreće – tračnicama.

Za njega je, što nije tajna, još prije nekoliko godina napravljen posebni oklopni vlak, ali tek u jeku priprema za rusku invaziju na Ukrajinu ga je počeo intenzivnije koristiti. Vlak je posebno opremljen, a Putin putuje u predsjedničkom vagonu s radnom i spavaćom sobom u kojem se nalazi i sofisticirana oprema za komunikacije.

Vlak je koštao najmanje 13,5 milijuna dolara, a Putin ga koristi ne samo za putovanja po Rusiji, nego i za kraće rute od središta Moskve do neke od svojih službenih vila u predgrađima.

image

Vladimir Putin  Afp/

Specijalnu predsjedničku kompoziciju izradila je, inače tvrtka povezana s njegovim prijateljem Jurijem Kovalčukom, koji navodno upravlja predsjednikovim dačama i vilama, uključujući i onu na jezeru Valdaj, koja mu je navodno najdraža. Ruski portal Proekt navodi kako su do tri Putinove vile u Rusiji u tajnosti sagrađene tračnice kako bi odmah mogao iskočiti iz vagona ravno na odredište. Jedna takva pruga navodno je vidljiva na satelitskim snimkama i vodi do Putinove dače u Sočiju, druga do rezidencije u Novom Ogarjovu, a treća do Valdaja.

image

Afp/

Kada je Putin u Moskvi, vlak obično bude u zaštićenom dijelu željezničke stanice Kalančjovskaja u središtu glavnog grada. Radi se o svojevrsnom VIP peronu ograđenom bodljikavom žicom koji je pod nadzorom sigurnosnih kamera. Vlak izvana izgleda kao i svi drugi ruski putnički vlakovi, ali kad god krene, zbog njega se mijenjaju svi vozni redovi jer on ima apsolutni prioritet.

Piše:

Anita Belak Krile/SD 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti