23.06.2024.
HomeNovostiTotalitarizam: U Skupštini RS usvojen Nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se kriminalizira...

Totalitarizam: U Skupštini RS usvojen Nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta

Ranije su specijalni izvjestitelji UN-a zatražili od vlasti RS-a povlačenje izmjena Krivičnog zakona iz procedure, nakon reakcija medijske zajednice i inicijativa organizacija civilnog društva.

Također, u Banjoj Luci su održani protesti novinara i građana koji su za cilj imali ukazati na banalnosti izmjena Krivičnog zakona koji predviđa velike novčane kazne.

Inače, Vlasti Republike Srpske predložile su izmjene i dopune Krivičnog zakona RS kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika za što su predviđene novčane kazne.

“Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM”, objasnio je jučer ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović.

Također, nacrtom izmjena Krivičnog zakona predviđeno je da ako je krivično djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.

Opozicija u NSRS-u je nastavila insistirati da ukoliko novinari nemaju novca da plate kaznu idu u zatvor, a radiotelvizijske stanice u stečaj.

Za izmjene zakona u formi nacrta glasalo je ukupno 49 poslanika.

Javna rasprava o spornim izmjenama Krivičnog zakona RS-a će trajati 60 dana, nakon čega bi zakon u formi prijedloga trebao ponovo biti na glasanju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti