05.03.2024.
HomeLifestyleToksične riječi koje nikad ne bi trebali izreći - šefu, mami, ženi...

Toksične riječi koje nikad ne bi trebali izreći – šefu, mami, ženi .

Kako biste održali svoje osobne i profesionalne odnose sretnim i zdravim, ove riječi bi trebalo izbjegavati.

1. Šef

Nemojte misliti da ćete dobiti povišicu ili napredovanje ako govorite šefu stvari poput ‘to nije u mom opisu posla’. Negativnost na poslu ne dovodi nigdje.

Zadatak koji je izvan vaše svakodnevne rutine mogao bi biti dragocjena prilika da pokažete šefu svestranost u svojim vještinama. To čak može značiti da vam šef dovoljno vjeruje da vas uputi u nove izazove. Čak i izgovaranje stvari poput ‘ne, nemam vremena za to’ može se loše odražavati na vašu radnu etiku.

2. Obitelj

Najvjerojatnije ste čuli za frazu ‘majka zna najbolje’. Roditelj i dijete imaju posebnu vezu, kaže Francesca Di Meglio, spisateljica talijanskog bloga Mamma.

Pokušaj da se povrijedi mama i njeni ‘načini’ ili odnosi s djetetom mogu povrijediti njene osjećaje i pobuditi ljutnju. Svaki roditelj stvari radi na određeni način, onako kako on ili ona najbolje znaju, a sve to u djetetovu korist.

3. Odnos s djetetom

Pravilo roditeljstva kojeg biste se uvijek trebali pridržavati jest da dijete nikada ne uspoređujete s drugim djetetom. Govoreći svom djetetu stvari poput: ‘zašto ne možeš biti više poput svoje sestre?’ samo će ih natjerati da se osjećaju neprimjereno i snizit će njihovo samopoštovanje.

Usporedbe nikome ne čine dobro, bez obzira na njihovu dob. Zatim, nemojte svaki put kada vaše dijete ima problem i ne može nešto riješiti reći ‘ja ću ti pomoći’. Naravno, možete pomoći svom djetetu ali ne uvijek za svaki problem. Jer to može ugroziti neovisnost vašeg djeteta, jer će uvijek tražiti odgovore od drugih.

4. Bolja polovica

Nema ništa gore nego reći voljenoj osobi reći ‘ne vjerujem ti’, pogotovo kad je povjerenje jedan od mnogih obilježja zdrave veze. Riječi poput ovih zvuče optužujuće. Umjesto toga ublažite svoj skepticizam frazama poput ‘mislim da mi nisi ispričao sve detalje priče’.

Drugi izraz na NE popisu uključuje ‘pretjeruješ’ jer se vaš partner osjeća kao da njihove emocije nisu valjane. Svom partneru morate pokazati da se pored vas može osjećati sigurno i reći vam sve bez straha od predrasude.

5. Prijatelj

Ako je jedan od vaših prijatelja upravo prekinuo vezu s dugoročnim partnerom, pokušajte izbjeći rečenice poput ‘ne brini, još uvijek imaš puno vremena’. To samo znači da negdje postoji sat koji otkucava, odbrojava dane ili godine za koje se smatra da je prikladno ili neprikladno za započeti vezu.

Za susret s pravom osobom ne postoji predstojeći rok i baš zato nemojte vršiti pritisak na svog prijatelja.

6. Doktor

Posao vašeg liječnika je da vas pregleda, ustanovi bolest ako postoji i prepiše najbolji lijek za brz oporavak. Međutim, ako ne slijedite upute liječnika i ne uzimate lijek prema uputama, onda će vam teže proći bolest.

Laganje liječniku da ste uzimali prepisani lijek moglo bi biti čak i opasno za vaše zdravlje. Ako ne govorite istinu vašem liječniku onda će on imati poteškoća procijeniti je li vam lijek pomaže ili ne.

7. Sestra ili brat

Nikad ne biste trebali pitati brata ili sestru, ‘zašto se ponašaš toliko zaštitnički?’ jer to zvuči neprijateljski i neželjeno. U prirodi je vaše sestre ili brata da vas štiti i pazi na vas jer žele samo ono što je najbolje za vas.

Trebali biste poštovati to što vas žele obraniti od svega što smatraju da je loše za vas.

8. Nastavnik

Postoji mnogo stvari koje nikad ne smijete reći ispred svog djeteta, a optuživanje nastavnika da je u krivu je jedna od takvih. Ako ispred djeteta kažete neprimjerene stvari time mu dajete do znanja da sa svojim nastavnikom priča na nepristojan način.

Fraza ‘ti ne znaš što radiš’ je još jedna stvar koja se nalazi na NE listi. Na učiteljima je velika odgovornost te oni održavaju disciplinu unutar učionice zato je vrlo bitno da i vaše dijete zna da se prema njima treba odnositi s poštovanjem.

9. Mehaničar

Niti jedan ugledni mehaničar ne želi čuti popularnu rečenicu ‘znam u čemu je problem, samo popravite ono što vam kažem.’ Auto mehaničar će uvijek poslušati što vozač ima za reći kako bi razumio kako se njihov automobil ponaša, ali postoji velika količina stvari koje mora testirati prije nego što točno uspostavi u čemu je problem.

10. Roditelj

Reći nekome da ga mrzite je vrlo uvredljivo za roditelje, posebno zato što su oni dali za svoju djecu i više nego što možete zamisliti. Važno je zapamtiti da su takve riječi snažne i trebali biste ih izbjegavati jer biste kasnije mogli požaliti.

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti