14.06.2024.
HomeNovostiTo se krije, o tome se šuti: Loše stanje u Rudniku Banovići:...

To se krije, o tome se šuti: Loše stanje u Rudniku Banovići: Traže se hitne mjere, ako nije već prekasno

Veoma teška trenutna finansijska situacija u Rudniku mrkog uglja Banovići , prouzrokovana je vrlo lošim odnosom prema tehnološkim procesima proizvodnje u prethodnom periodu, te lošim investicijskim politikama koje su se dešavale u Rudniku, istaknuto je na sastanku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića sa predstavnicima RMU Banovići i članovima Uprave JP Elektroprivreda BiH.

Ovom sastanaku uime RMU Banovići prisustvovali su predsjednik Nadzornog odbora Enver Omazić, v.d. direktor Rasim Dostović i v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti Nenad Todorović, a uime EP BiH v.d. generalni direktor Sanel Buljubašić i v.d. direktor za proizvodnju Fahrudin Tanović.

Na sastanku o stanju u rudarskom sektoru izvršena je analiza aktuelne problematike u RMU Banovići.

“Sagledavajući kompletnu situaciju u poslovanju i RMU Banovići i Elektroprivrede BiH zaključeno je da u oba preduzeća stanje nije dobro i da se moraju poduzeti hitni koraci koji vode ka stabilnosti ovih značajnih kompanija za cijeli energetski sektor”, naveli su iz resornog ministarstva.

Dodali su da su na sastanku određeni prioriteti u djelovanju svih aktera, s ciljem kratkoročnog prevazilaženja finansijskih problema u RMU Banovići i izazovne situacije u Elektroprivredi BiH, s obzirom na smanjeni stepen realizacije proizvodnje u ovom rudniku u odnosu na prethodne godine, što svakako direktno utiče i na rad Elektroprivrede BiH.

U isto vrijeme iskazana je podrška Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i Elektroprivrede BiH prema RMU Banovići, kao stabilnom snabdjevaču.

Takođe, ministar Lakić istakao je važnost kontinuirane komunikacije sa predstavnicima EP BiH i rudnika u Federaciji BiH, koja treba rezultirati kvalitetnijom saradnjom svih partnera, a radi osiguranja stabilnosti energetskog sektora.

Usaglašeno je da aktivnosti koje vode ka tom cilju predstavljaju kvalitetnu realizaciju pravedne tranzicije energetskog sektora, kao jedne od ključnih na putu BiH ka Evropskoj uniji, a izvjesno je da bi se mogla realizovati putem Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, istakli su iz Federalnog ministarstva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti