TIMSS izvještaj: Znanje učenika iz BiH ispod prosjeka

0

 

Testiranje TIMSS-a (Trends in International Mathematics and Science Study) čiji su rezultati objavljeni danas, pokazuje da je znanje učenika četvrtog razreda u BiH iz matematike i prirodnih nauka znatno ispod prosjeka.

TIMSS je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka u četvrtom i osmom razredu osnovnog obrazovanja. Prvi put je u svijetu provedeno 1995. godine i od tada se realizira svake četiri godine.

Rezultati TIMSS-a

Rezultati TIMSS-a

FOTO: TIMSS

Naime, učenici iz BiH su na testu iz matematike osvojili 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459 bodova, to je znatno ispod prosjeka, obzirom da je on 500 bodova.

Od zemalja regiona, bolje rezultate su pokazali učenici iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, dok su na ljestvici ispod nas samo učenici Kosova

Rezultati TIMSS-a

Rezultati TIMSS-a

FOTO: TIMSS

Istaknuto je da učenici u BiH, koji su postigli najbolje rezultate iz obje oblasti, dolaze iz porodica u kojima su roditelji univerzitetski obrazovani, dok najlošije rezultate postižu djeca iz porodica u kojima roditelji imaju samo osnovno obrazovanje.