Tigar nije kriv za ubistvo Vlade Šantića

0

Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je Hamdiju Abdića Tigra i druge optužene odgovornosti za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića. Prilikom objave presude, konstatirano je da “činjenični opis optužnice ne odgovara opisu krivčnog djela”.

Osim Abdića, Tužitelaštvo USK-a zbog slučaja Šantić bilo optužilo podiglo Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića. Optužnica je podignuta u januaru 2019. godine.

Sporni događaj desio se prilikom proslave 8. marta 1995. godine. Tada su na zabavi u Hotelu Sedra kod Bihaća bili visoki oficiri Armije RBiH i HVO-a. Tom prilikom došlo je svađe generala Atifa Dudakovića s jedne i generala HVO-a s druge strane.

Zabavi je prisustvovao i Hamdija Abdić Tigar. Prema iskazima svjedoka, Dudaković je rekao da odvedu generala Šantića na spavanje. Nakon toga je general Šantić napustio Sedru i od tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, a Tužilaštvo USK-a je tvrdilo da je u prostorijama Stare željezničke stanice u Bihaću pronašlo tragove krvi koje pripadaju Šantiću.

Hamdija Abdić je negirao da ga je on odveo u smrt. No, nekoliko svjedoka je kazalo da je upravo Tigar najodgovorniji za nestanak generala Šantića. Tužilaštvo USK je, potom, podiglo optužnicu, ali je Hamdija Abdić Tigar oslobođen, piše Istraga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here