23.04.2024.
HomeNovostiThomas Friedman: Netanyahu je najgori lider u jevrejskoj historiji

Thomas Friedman: Netanyahu je najgori lider u jevrejskoj historiji

Američki novinar i kolumnista Thomas Friedman rekao je da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu biti upamćen kao najgori lider u jevrejskoj historiji.

“Bit ću iskren, mislim da je ovo najgora vlada koju je Izrael ikada vidio. Vjerujem da će Netanyahu ući u historiju kao najgori lider u jevrejskoj historiji, a ne samo u historiji Izraela.”, rekao je u intervjuu za izraelski list Haaretz.

list of 4 items

list 1 of 

end of list

“Ne bih dozvolio ovoj Izraelskoj vladi da konobari na proslavi punoljetnosti mog unuka. Oni su zaista nesposobni”, dodao je, misleći na neuspjeh Netanyahuove vlade da upravlja ratom u Gazi.

Friedman je kritizirao vladino odbijanje da napravi bilo kakav plan za jutro nakon rata.

Smatra da bi Izrael, ako uđe u partnerstvo s Palestinskim vlastima kako bi formirao dvije države za dva naroda, mogao riješiti svoja tri trenutna problema: promjenu narativa, promjenu opcija u Gazi i jačanje regionalnog saveza sa svojim arapskim saveznicima.

Friedman, kolumnista američkog lista The New York Times, opisao je izraelski rat u Gazi kao ”pravi Drugi svjetski rat”.

“Kada je izbio rat u Ukrajini, rekao sam: Ovo je zapravo Prvi svjetski rat. Rat koji zovemo ‘Prvi svjetski rat’ nije bio svjetski rat.”

Friedman je dodao da je rat u Ukrajini bio Prvi svjetski rat jer su ga ljudi mogli pratiti na svojim pametnim telefonima, mogli su izraziti svoje mišljenje o tome, a utjecaj na poljoprivredu je bio trenutan. Postojao je utjecaj i na cijene hrane, i to je bio pravi svjetski rat.

Nastavio je: “Tvrdim da je izraelski rat u Gazi zapravo Drugi svjetski rat. Svi u svijetu imaju mišljenje o njemu, prate ga i pogođeni su njime. Ostavlja traga na učionice posvuda.”

Dva savjeta za Amerikance i Izraelce

Friedman se ne slaže s tim da se izraelski zločini u Gazi mogu okarakterizirati kao genocid.

“Smatram da je to užasno, mislim da je to pogrešno. Ne mislim da je to genocid. Ali mislim da je to užasan rat u kojem je ubijen veoma veliki broj civila, ali ne vjerujem da je to bilo namjerno”, rekao je.

Smatra da je slučaj Južne Afrike protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde jasan pokazatelj da je Izrael pokrenuo rat bez ikakve političke vizije ili strateških planova za budućnost, izlažući se tako optužbama da čini genocid.

Friedman je završio intervju sa dva oštra upozorenja. Prvo je uputio Amerikancima, rekavši: ”Nemojte ponovno birati (bivšeg američkog predsjednika Donalda) Trumpa”, a drugo Izraelcima: ”Glasajte za svrgavanje Netanyahua i njegove koalicijske vlade”.

Friedman je rekao: “Ako Netanyahu preživi ovaj rat i Trump bude ponovno izabran, vjerujem da svijet koji želim ostaviti svojim novim unucima više neće postojati.”

Izraelski rat u Gazi, koji i dalje traje, ostavio je za sobom desetine hiljada poginulih i ranjenih, uglavnom žena i djece, kao i ogromno razaranje i humanitarnu katastrofu bez presedana. To je dovelo do toga da se Izrael prvi put od svoje uspostave 1948. godine pojavi pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom da je počinio genocid.

IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti