20.06.2024.
HomeSvijetTeški prizori iz Afganistana: Porodica prodala 9-godišnju kćerku 55-togodišnjem muškarcu

Teški prizori iz Afganistana: Porodica prodala 9-godišnju kćerku 55-togodišnjem muškarcu

CNN je objavio reportažu o porodici iz Afganistana koja je devetogodišnju djevojčicu prodala kao nevjestu 55-godišnjem muškarcu, kako bi se mogli prehraniti.

Roditelji Parvane Malik prodali su je 55-godišnjem Korbanu, kojeg opisuju kao “starca” zbog njegove sijede brade i kose.

Kada je Korban odveo Parvanu, njen uplakani otac Abdul molio ga je da je ne povrijedi. Djevojčica je prodata za ukupan iznos od oko 1.900 eura, koji uključuje gotovinu, ovce i zemlju.

“Ovo je tvoja nevjesta i molim te, pazi na nju. Sada si ti odgovoran za nju, molim te nemoj da je tučeš”, rekao je kroz suze otac.

CNN je snimio trenutak kada roditelji predaju djevojčicu, a kupac je odvodi. Ona se do samog kraja opirala i pokušala je pobjeći, ali ju je muškarac na kraju odvukao.

“Moj otac me je prodao jer nemamo hljeba, riže ili brašna. Prodao me je starcu”, rekla je ova djevojčica u potresnoj reportaži CNN-a.

Otac je kasnije priznao da ga krivica izjeda. Roditelji ove djevojčice rekli su da nisu imali izbora.

“Nas ima osmero u porodici. Moram da prodam Parvanu da bi ostali članovi preživjeli”, rekao je.

Ovo je samo jedna od brojnih siromašnih porodica koje su bile primorane prodati svoje kćerke kako bi preživjeli. Sve to se dešava dok zemlja tone u još dublju ekonomsku krizu.

Parvana i njena porodica do sada su živjeli od humanitarne pomoći. No, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, ekonomija je na ivici kolapsa, a međunarodna humanitarna pomoć je na čekanju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti