Teška noć za sarajevske policajce: Migranti ih pretukli u Blažuju i prevrnuli im tri auta, na Stupu im huligani zapalili auto

0

U ovim neredima su povrijeđena najmanje dva policajca i jedan službenik IOM-a, dok informacija o povrijeđenim migrantima za sada nema.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali u drugi kamp premjestiti jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

“Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi “žive” na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

U momentu kada je izbio haos fotoreporter portala Klix.ba je bio u blizini kampa, no osiguranje mu nije dozvolilo da priđe zbog prevelike opasnosti da bude povrijeđen s obzirom na to da je svađa već počela. On nam kaže da je ubrzo došlo još patrola, više od 10 njih, pripadnici specijalne policije MUP-a KS koji su bili sa psima. Tada su nastali neredi, a pripadnici IOM-a su izašli iz kampa.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su tri prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. Na kombi specijalnim vozilima su izbušene gume. Jednom dijelu kampa, gdje je sve počelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.

Prema riječima prisutnih, u suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj policije, specijalci sa psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više općina u Kantonu Sarajevo.

U srbijanskim kampovima je dolazilo do nereda, međutim ne ovih razmjera, u Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale blokirati ulazak migranata u kanton, a s druge strane, na graničnom prijelazu Maljevac okupili su se migranti koji su kamenje bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

U podzemnoj garaži na Stupu sinoć je zapaljen Golf 5 u ulici Džemala Bijedića na broju 289.

Vozilo je zapaljeno na drugom nivou garaže u stambenoj zgradi, a na terenu su bili vatrogasci i policija.

Kako saznajemo, dim se proširio i do petog sprata.

Tekst i foto; Klix.ba