24.07.2024.
HomeNovostiTerorista inspirisan zločinima Radovana Karadžića osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na...

Terorista inspirisan zločinima Radovana Karadžića osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na Novom Zelandu

Napadač na džamije u Christchurchu Brenton Tarrant osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta za ubistvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

Sudac Cameron Mander rekao je da se iza Tarrantove “izopačene” ideologije krije “silna mržnja” koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

“Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnju”, rekao je sudac Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinilac strašnog pokolja ipak nije uspio promovirati ideologiju krajnje desnice.

“Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski”, rekao je sudac.

Dana 15. marta 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvije džamije u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potaknuvši val osuda u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad nakon što je u martu priznao krivicu.

Tarrant je inspiraciju za ovaj zlačin, kako se kasnije u istrazi ispostavilo, pronašao i u liku i djelu osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Kada je putovao prema mjestu na kojem će počiniti nezapamćeni zločin, u automobilu je puštao pjesme, a jedna od njih je i ratna pjesma nastala tokom rata u BiH pod nazivom “Karadžiću, vodi Srbe svoje”.

Glavni tužilac Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj “nije zapamćen u historiji zločina na Novom Zelandu”.

“Ovo je nesumnjivo najgore ubistvo na Novom Zelandu (…) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom”, rekao je.

Doživotni zatvor je “jedina primjerena kazna” za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti