Tegeltija: Oporavak od posljedica koronavirusa trajat će nekoliko godina

0

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da se BiH u ovoj godini neće oporaviti od posljedica epidemije koronavirusa i da će biti potrebno nekoliko godina da bi se vratila na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz 2019. godine.

– Ukoliko BDP na kraju 2020. bude jednak onome na kraju 2019. godine, smatrat ću to uspjehom. Za nas u BiH i svim zemljama zapadnog Balkana veoma je važno koliko će pandemija trajati u zemljama EU, jer su EU i zemlje zapadne Evrope naše najvažnije tržište, a s tih tržišta dolazi i mnogo repromaterijala, opreme, pa i gotovih proizvoda. To su faktori na koje mi teško možemo da utječemo. Ekonomske posljedice trajat će nekoliko godina – istaknuo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, postoje i faktori na koje je moguće utjecati.

– To će zavisiti od toga kako mi budemo radili, a pod tim, prije svega, mislim na našu sposobnost da zajednički definiramo politike oporavka. To podrazumijeva da imamo punu koordinaciju i saradnju s najvažnijim međunarodnim institucijama i sa svim nivoima unutar BiH. Ukoliko uđemo u separatne akcije i dogovore sa međunarodnim finansijskim institucijama i počnemo da razmišljamo da je oporavak kao neka međusobna konkurencija, mi ćemo mnogo sporije i mnogo teže da se izborimo s ovom situacijom – rekao je Tegeltija.

On je za današnje “Nezavisne novine” istaknuo da je za oporavak najvažnije da se pandemija završi te da je važna zajednička borba.

– Ovo nije utrka na 100 metara, već maraton i ovo su situacije u kojima ne pobjeđuju oni koji su najbrži, već oni koji su najuporniji i najsnažniji da istraju u naporima da pobijede posljedice virusa – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, niko u ovom trenutku ne može da zna kolika je šteta u ekonomiji.

– Procjene se kreću od najoptimističnije da će pad BDP-a u 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu, iznositi 3,2 posto do pesimističnijih, koje govore da će to biti oko pet posto, a koje su realnije od najpesimističnijih, koje kažu da će se pad kretati i do 10 posto – naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da Vijeće ministara u svojim rukama ima veoma mali broj instrumenata ekonomske politike, izuzev onih koji se tiču indirektnih poreza i zaštite domaće privrede, koji mogu značajno pomoći privredi.

– Najvažnije je da se u ovom trenutku pomogne onima koji su prestali da rade zbog odluka vlasti i onima koji su pretrpjeli šok i da im se omogući da pokrenu svoju privrednu aktivnost. Za pokretanje njihove privredne aktivnosti bit će potrebna i grant sredstva, a vrlo važno će biti osigurati likvidna sredstva za početak rada privrednih subjekata. Banke vrlo oprezno djeluju u takvim situacijama i, ukoliko ne bude podrške države, naši privredni subjekti susrest će se s velikim problemom – upozorio je Tegeltija.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Tegeltija je istaknuo da je Vijeće ministara uradilo sve što je bilo do njega.

– Sredstva su na računima Centralne banke BiH, donijeli smo kriterije o raspodjeli i stvoreni su svi uvjeti za raspodjelu. Žao mi je što se odnosi u Federaciji BiH prelamaju preko aranžmana sa MMF-om. Nadam se da će u narednih dan-dva ova sredstva biti doznačena entitetima i Brčkom i da će ih oni upotrijebiti za ono što je njima najneophodnije – kaže Tegeltija.

Kada je riječ o kreiranju budžeta zajedničkih institucija za 2020. godinu, Tegeltija je podsjetio da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak da Vijeće ministara do kraja maja uradi novi prijedlog budžeta i sugeriralo da ima u vidu situaciju u kojoj se nalazimo i da su sasvim druge okolnosti.

On je izrazio nadu da će biti ispoštovane preporuke u cijelosti ili u najvećoj mjeri, navodeći da će se one kretati u pravcu da se u budžetu troši samo ono što je neophodno za nesmetano funkcioniranje institucija, jer se ne smije dogoditi da postoji bilo kakvo pitanje funkcioniranja institucija.

– Sve ono što predstavlja dugoročno ulaganje, ostavit ćemo za neko drugo vrijeme. Nabavka automobila, namještaja i slično, što se tiče Vijeća ministara, neće biti u budžetu. Vozim se automobilom koji već 10 godina vozi predsjedavajućeg Vijeća ministara i nemam namjeru da kupujem novi u ovom trenutku. Tom logikom bi trebalo da se vode i drugi u zajedničkim institucijama – poručio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, višak sredstava koji je moguće osigurati, pokušat će da usmjere u podršku privredi, pa možda i neke socijalne programe, koji će sigurno morati biti uspostavljeni kako bi posljedice epidemije što lakše bile savladane.

– Povećanja plaća u institucijama BiH sasvim sigurno neće biti. Moje stanovište je da plaće zaposlenima u zajedničkim institucijama ne treba umanjivati, jer su značajno niže nego u RS i FBiH. Također, treba sve uraditi da svim radnicima u BiH budu zadržane plaće koje su imali prije izbijanja epidemije, jer bi to zadržalo potrošnju koja je bila do tada – rekao je Tegeltija.

On je istaknuo da u Predsjedništvu BiH nije bilo spremnosti ili saglasnosti da bude ponovo usvojen i potvrđen zaključak te da od Vijeća ministara bude zatraženo zatvaranje graničnih prijelaza ukoliko ponovo ne budu uspostavljeni karantini u FBiH.

– Obavio sam razgovore sa predstavnicima entiteta i Brčko distrikta i nismo uspjeli postići jedinstven stav. Vlada Republike Srpske i Brčko distrikt insistiraju da karantini u lokalnim zajednicama ostanu najkraće do polovine maja, a stav Vlade FBiH je da karantin ne može ponovo da uspostavi. Opravdanja su vrlo različita, od toga da postoji nezadovoljstvo građana do toga da smatraju da je to skupo te se opredjeljuju da građane upućuju u kućnu izolaciju. To je vrlo loša odluka, protiv koje su bili i zdravstveni radnici u FBiH – naglasio je Tegeltija.

On je ocijenio da se još ne može znati koliko je bila uspješna borba protiv koronavirusa, jer ona nije završena.

– Ocjene svih relevantnih i zdravstvenih i drugih međunarodnih institucija su da je BiH na početku borbe protiv koronavirusa djelovala dobro, da smo na vrijeme preduzeli odgovarajuće mjere. U prvom poluvremenu smo dobro radili, ali za ljude s ovih prostora je karakteristična situacija da u samom finišu utakmice popusti koncentracija i da se desi da napravimo sebi problem koji nije smio da se desi. Nadam se da mjere koje u posljednje vrijeme donose i koje su različite u dva entiteta, neće utjecati na to da na samom kraju borbe protiv virusa imamo loše rezultate – istaknuo je Tegeltija.

Zaključio je da je uvjeren da će na kraju, kada budu podvlačili crtu, konstatirati da su bili uspješni u ovoj godini.

srna