Tegeltija kao Đekna: Još nije podnio ostavku a ka’ će – ne zna se!

0

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nakon jučerašnjeg napetog i dramatičnog razvoja, bit će nastavljena danas u devet sati. Mnogi očekuju da bi danas i trebala biti donijeta konačna odluka o načinu i vremenu kada će Tegeltija i službeno podnijeti ostavku, te da ta ista bude prihvaćena.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici predsjednik VSTV-a  Milan Tegeltija je kazao članovima da podnosi ostavku na tu funkciju ali i na članstvo u toj institiuciji.

– Moja odluka je konačna i nepromjenjiva. Odlazim iz ove institucije s dva osjećaja. Prvi je nezadovoljstvo zbog društva u kojem živimo, a drugi je osjećaj zadovoljstva zbog toga što je sve izašlo na površinu. VSTV je kompromitiran, kazao je Tegeltija.

Odmah nakon svog obraćanja Tegeltija je napustio sjednicu.

Naravno, sjednica je protekla burno. Prvenstveno je Jadranka Stanišić, članica VSTV-a BiH istakla da se nije moglo jučer razmatrati pitanje nasljednika. Potom, je Duška Bogojević je zaprijetila napuštanjem sjednice.

– Ja vas upozoravam, u ovome neću da učestvujem. Mislim da je to što vi predlažete nezakonito, poručila je Bogojević.

Međutim, raspravu je prekinula prava drama. Naime, pozlilo je direktoru Sekreterijata Admiru SUljagiću, gdje je intervenisala i Hitna pomoć.

Nakon toga je bila prekinuta sjednica, a Sanela Butigan Gorušanović, potpredsjednica VTVS-a saopćila je da će sjednica biti nastavljena danas u 9 sati.

Članovi VSTV-a će danas pristupiti izboru upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a BiH te imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, među kojima i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te glavnog federalnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

Na dnevnom redu su i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini”, te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH.