Tegeltija donio odluku za smjenu Podžića, ali to treba potvrditi Parlament, čiji rad bojkotiraju političari iz RS-a

0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija donio je u utorak, 5. oktobra, odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Odluka je uslijedila, kako navode iz Vijeća ministara, “jer je ministar prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja”, kada je donio odluku o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine.

“Predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju”, navodi se u saopćenju iz Tegeltijinog kabineta.

Dodaje se da je Tegeltija odluku o smjeni ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića uputio Parlamentarnoj skupštini BiH.

Odluku o smjeni treba potvrditi Parlament, čiji rad bojkotiraju političari iz RS-a

Odluku o smjeni ministra te imenovanju novog mora potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH, čiji rad, odnosno sudjelovanje u donošenje odluka bojkotiraju političari iz entiteta Republike Srpske nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i kriminalizirao negiranje genocida.

“Ako PS BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra odbrane… predsjedavajući Vijeća ministara će odrediti koji zamjenik ministra će privremeno obavljati dužnosti navedenog ministra tokom perioda između dana donošenja navedene odluke o potvrdi i dana kada novoimenovani ministar preuzme dužnost u skladu s postupkom predviđenim ovim zakonom”, navodi se u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Dodik predložio smjenu, Komšić i Džaferović protiv

Nakon što je vježba odgođena, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra Podžića. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo “nepoštivanje Ustava BiH”.

Ministar Podžić je, nakon Dodikovog zahtjeva, kazao da vježba nije otkazana već odgođena zbog epidemiološke situacije i činjenice da je mali broj pripadnika Oružanih snaga vakcinisan protiv COVID-19.

Odluku da vježba bude odgođena podržali su i predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Komšić je nakon saopćenja iz Vijeća ministara o zahtjevu za smjenu kazao kako će predstavnici njegove strake Demokratska fronta glasati protiv.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kadar je Demokratske fronte (DF), stranke na čijem čelu je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Zamjenici ministra odbrane BiH su Mirko Okolić, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i predsjedavajući Zoran Tegeltija, stranke na čijem čelu je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Drugi zamjenik je Mijo Krešić kao kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Ostala ministarstva imaju samo jednog zamjenika.

U zajedničkoj izjavi Komšić i Džaferović su poručili: “Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija. Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva, kada se za to steknu potrebni uvjeti. S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja”.

Ranije u utorak, 5. oktobra, Vijeće ministara zatražilo je od ministra odbrane da povuče odluku o odgađanju vojne vježbe.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka. Trebala je biti održana na Manjači kod Banje Luke od 9. do 16. oktobra ove godine.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

RFE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here