Tanja Topić: Opozicija spašava Dodika

0

Nakon što su se prvi put zvanično sastali, novi visoki pedstavnik u BiH Christian Schmidt i članovi Predsjedništva BiH poslali su snažne poruke. Sastanku nije prisustvovao Milorad Dodik, a politička analitičarka Tanja Topić naglašava da je visoki predstavnik na čelu OHR-a kao sastavnog dijela pravnog i političkog sistema Bosne i Hercegovine nezaobilazan faktor koji se neće moći ignorisati i s kojim će se morati dogovarati, te da je Dodikovim nedolaskom na sastanak u Sarajevo poslana loša poruka.

Topić napominje da se i u zaključcima NSRS-a sakrio detalj u kojem stoji da će predstavnici RS-a bojkotirati rad institucija Bosne i Hercegovine – ali ne onda kada je to protivno interesima RS-a. Nije se, kaže, išlo “do kraja”.

Smatra da će Schmidt u narednih mjesec dana ostaviti da se usijane glave ohlade i da će onda razgovarati sa svim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, uključujući i predstavnike iz RS-a.

– On je jasno naglasio da je postizanje kompromisa veoma važna stvar i da on mora da se desi u BiH na institucionalnom nivou tako da mislim da će iskoristiti ljetnu pauzu da bi se usijane glave ohladile, a onda će nastaviti da radi. Značajna je i njegova poruka da će djelovati kao političar, ne kao diplomata, što znači da će biti direktan, otvoren i, kako je rekao, neugodan – navodi Topić.

Ocjenjuje da je odluka pozicije i opozicije u RS-u da će blokirati rad državnih institucija dio Dodikove taktike kako bi odbranio svoje i pozicije svoje vladajuće stranke tako što je u prve “borbene redove” isturio građane i opoziciju, uz to insistirajući na “svesrpskom jedinstvu”.

– Pri tome je zloupotrijebio tumačenja i interpretacije odluke koju je donio Inzko, koje se čak ne mogu iščitati ni između redaka, a to su bile one interpretacije prema kojima se čitavom srpskom narodu inputira da je genocidan narod. Na to je upecao i dio građanstva i zaigrao na patriotsku kartu koja mu je do sada uvijek bila garancija za postizanje dobrog rezultata. Prema nekim istraživanjima, njegov rejting je u tom trenutku bio najniži i išao je silaznom putanjom još od lokalnih izbora kad je izgubljena Banja Luka kao utvrda SNSD-a, tako da je opozicija ovaj put bacila pojas za spašavanje Miloradu Dodiku – ocjenjuje Topić.

Dodaje da se već godinama etiketiranje naroda pokazalo kao dobar i oproban recept, te da se ovdje se politika vodi s vrlo malo razuma i jako puno emocija. Na drugoj strani su, navodi, rezultati takve vladavine: prostor je opustošen, odlaze cijele porodice, korupcija je postala način življenja, a političari nemaju nikakvu viziju, koncept niti rezultat kojim bi se mogli pohvaliti nego nas vraćaju u devedesete i funkcionišu po toj matrici misleći da smo svi zarobljenog uma i da smo svi ostali u devedesetim godinama.

Kad je u pitanju sastanak rukovodstva bh. entiteta RS s Aleksandrom Vučiće, Topić ističe da je došlo je do razmimoilaženja između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Tiče se imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika gdje je Vučić jasno rekao da će pružiti podršku srpskom narodu u RS-u, ali da se neće konfrontira s njemačkim političarima, te se pohvalno izrazio o Schmidtu, čovjeku kojeg, kako je rekao, dosta dugo poznaje.

Ocjenjuje da je rukovodstvo RS-a već “spustilo loptu” nakon prvih burnih reakcija na odluku Valentina Inzka da izmijeni Krivični zakon BiH.

– Podsjetit ću da je u prvoj reakciji na donošenje Inzkove odluke Dodikova reakcija bila da će proglasiti samostalnu RS “pa šta god bude dalje”. On je preko noći “povukao ručnu” jer je izgubio podršku i Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je neophodna saradnja Bošnjaka i Srba jer je to budućnost odnosa u regiji, podsjetila je Topić, piše Federalna.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here