16.06.2024.
HomeNovostiTanja Topić o političarima plemenskog karaktera: Gorštaka možete obući u Armanijevo odijelo,...

Tanja Topić o političarima plemenskog karaktera: Gorštaka možete obući u Armanijevo odijelo, ali gorštak će ostati gorštak

Teško je političkim poglavicama izaći ispod plemenskih šinjela, kazala je politička analitičarka Tanja Topić, komentirajući nove prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika secesijom i napuštanjem državnih institucija.

Plemenski karakter

– Profesor Čedomir Čupić je često govorio da “gorštaka možete obući u Armanijevo odijelo, ali gorštak će ostati gorštak”. Pri tome mislim na sve naše političare plemenskog karaktera, koji nas tobože vode u EU – kaže Topić.

Dodaje da ovdašnji političari ne žive evropske vrijednosti, niti ih razumiju, te da su to za njih najobičnije izmišljotine “mrskog Zapada”.

EU se percipira kao bankomat

– Što će njima pravna država, kad su oni istovremeno i tužioci i sudije?! Pluralizam mišljenja nije spojiv sa kultom vođe i ekskluzivnim pravom da upravlja glavama podanika. Međunarodno pravo, pa time i međunarodni sudovi su bezvrijedni u poređenju sa sudom partije. EU se percipira samo kao bankomat, kršenje Ustava se tumači njegovom odbranom, genocid je strašni prevenirani zločin, reviziju historije treba uvesti kao obavezan školski predmet. I problem je, zapravo, što nam je sve to postalo sastavni dio identiteta, potpuno naopakog vrijednosnog sistema. S druge strane, brine naivnost međunarodne zajednice koja uporno vjeruje da su najveći faktori destrukcije u ovom društvu, faktori njegove stabilizacije – ističe Topić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti