12.06.2024.
HomeSvijetTalibani zauzeli Kandahar - drugi po veličini afganistanski grad

Talibani zauzeli Kandahar – drugi po veličini afganistanski grad

Talibani nastavljaju ofanzivu u Afganistanu, a posljednji grad koji su zauzeli je drugi po veličini grad – Kandahar.

Zauzimanje Kandahara najznačajniji je korak unazad za vladu koju podržava SAD, otkad su pobunjenici pokrenuli novu ofanzivu nakon povlačenja američkih snaga.

“Nakon teških sukoba kasno sinoć talibani su preuzeli kontrolu nad gradom Kandaharom”, rekao je zvaničnik lokalne vlade.

Vladine snage su i dalje kontrolirale aerodrom Kandahar, koji je bio druga najveća baza američke vojske u Afganistanu tokom njihove 20-godišnje misije.

Zauzimanje Kandahara i Herata – drugog i trećeg najvećeg grada u zemlji – predstavlja dvije najznačajnije pobjede talibana otkako su u maju započeli široku ofanzivu, jer su se strane snage predvođene SAD-om povukle prema sporazumu između militanata i SAD-a prošle godine godine.

Britanija je rekla da će rasporediti oko 600 vojnika kako bi pomogla svojim građanima pri odlasku, dok su druge ambasade i grupe za pomoć saopćile da i oni izvlače svoje ljude.

Brzina talibanske ofanzive izazvala je optužbe među mnogim Afganistancima zbog odluke predsjednika Joea Bidena da povuče američke trupe 20 godina nakon što su svrgnuli talibane nakon napada 11. septembra u SAD-u.

Biden je ove sedmice rekao da ne žali zbog svoje odluke, ističući da je Washington potrošio više miliona dolara u najdužem američkom ratu i izgubio hiljade vojnika.

Talibani su svoju ofanzivu fokusirali na sjever, područje koje nikada nisu u potpunosti kontrolirali za vrijeme svoje vladavine od 1996. do 2001. godine u središtu snaga Sjeverne alijanse koje su marširale u Kabul uz podršku SAD-a 2001. godine.

U četvrtak su talibani zauzeli i historijski centralni grad Ghazni, 150 km jugozapadno od Kabula, prije nego što su nadvladali Herat na zapadu i Kandahar na jugu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti