16.06.2024.
HomeSvijetTalibani ušli u Predsjedničku palatu u Kabulu

Talibani ušli u Predsjedničku palatu u Kabulu

Talibanske vojne jedinice nastavile su s napredovanjem u glavnom gradu Kabula, a jedan dio vojske kao i zvaničnika ušao je i u Predsjedničku palatu čime je potvrđena kontrola nad glavnim gradom azijske države.

Nakon odluke talibanskih zvaničnika da dozvole ulazak vojnih formacija u centar Kabula kako bi se obezbijedio mir i pružila sigurnost građanima zbog odlaska vlasti, sve više talibanskih militanata nalazi se u centru glavnog grada Afganistana.

Ulaskom u Predsjedničku palatu, talibani su samo potvrdili ono što se već nekoliko sati i zna – da su uspostavili potpunu kontrolu nad više od 90 posto teritorije Afganistana, a ono što je za talibane mnogo bitnije, pored regionalnih centara sada kontrolišu i glavni grad.

Na ulicama u Kabulu, već se mogu vidjeti brojni talibanski vojnici, ali i građani koji pozdravljaju njihov dolazak. Istovremeno, veliki broj građana, ali i diplomata napušta Kabul te se trenutno nalazi na Međunarodnom aerodromu gdje će u narednim satima, ali i danima, brojni građani tražiti put do evakuacije.

Prema posljednjim informacijama s kojima raspolaže Reuters, iako su talibanski zvaničnici istakli kako žele miran prijenos vlasti, “bijeg” afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija natjerao je talibane da promijene taktiku vezanu za preuzimanje vlasti.

Kako su dvojica talibanskih zvaničnika izjavila za Reuters, talibani sada ne žele razgovarati o prijenosu vlasti već jednostavno žele uspostaviti vladavinu kako nad Kabulom, tako i nad ostalim dijelovima države s obzirom da su de facto ostali jedina vojna, ali i politička opcija u glavnom gradu.

U ovom trenutku, diplomate se nalaze u blizini aerodroma u Kabulu gdje se čuju i pucnji.

Prema informacijama iz Američke ambasade u Afganistanu, situacija u ovom dijelu grada se mijenja iz sata u sat, a diplomate su zamolile američke građane da pronađu sklonište dok se sigurnosna situacija ne stabilizuje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti