Talibani šenluče nakon odlaska Amerikanaca: Kabulom odjekuje slavljenička pucnjava

0

Kabulom jutros odjekuje slavljenička pucnjava nakon što su talibanski borci preuzeli kontrolu nad aerodromom prije zore poslije povlačenja posljednjih američkih trupa, čime je okončan dvadesetogodišnji rat nakon kojeg je ova islamistička milicija jača nego što je bila 2001. godine.

Talibani su objavili videosnimak na kojem njihovi borci ulaze na aerodrom poslije polijetanja posljednjeg američkog aviona minut prije ponoći. To je označilo kraj ubrzanog i ponižavajućeg odlaska SAD i njihovih NATO saveznika.

– Posljednji američki vojnik je napustio aerodrom u Kabulu i naša zemlja je stekla potpunu nezavisnost – rekao je talibanski portparol Kari Jusuf televiziji „Al Jazzera“.

Vojska SAD objavila je sliku snimljenu noćnom optikom, na kojoj je prikazan posljednji američki vojnik koji je ušao u avion.

U najdužem američkom ratu poginulo je blizu 2.500 američkih vojnika i oko 240.000 Afganistanaca, a sukob je koštao oko dva biliona dolara.

U masovnoj, ali haotičnoj akciji evakuacije, SAD i njihovi saveznici su u prethodne dvije sedmice izvukli iz Afganistana više od 122.000 ljudi, ali su ostale desetine hiljada Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama i koji sada strahuju od osvete talibana.

General Frenk Mekenzi (Frank McKenzie), komandant u Američkoj centralnoj komandi, rekao je na konferenciji za novinare u Pentagonu da je glavni američki diplomata u Afganistanu Ros Vilson (Ross Wilson) u posljednjm avionu “C-17” koji je napustio Kabul.

– Ovaj odlazak je bolan. Nismo izvukli sve koje smo željeli da izvučemo. Ali smatram – da smo ostali još 10 dana, ne bismo izvukli sve – rekao je Mekenzi novinarima.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) rekao je u Vašingtonu da je ova evakuacija bila “masovni vojni, diplomatski i humanitarni poduhvat” i jedan od najizazovnijih koje su SAD ikada realizovale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here