23.06.2024.
HomeSvijetTalibani preuzeli vlast u Kabulu, novi predsjednik Afganistana biće vođa talibanske organizacije...

Talibani preuzeli vlast u Kabulu, novi predsjednik Afganistana biće vođa talibanske organizacije Mullah Abdul Ghani Baradar

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedjelju 15. augusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je državu.

Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama(SAD).

Velika ofanziva na Kabul pokrenuta je u petak 13. augusta kada su se talibanske snage već nalazile na 40 kilometara od predgrađa glavnog grada Afganistana. Tokom noći sa subote 14. augusta na nedjelju 15. augusta, talibani su već ušli u predgrađa Kabula te su blokirali sve izlaze iz grada.

Nakon višesatnih pregovora između talibanskih predstavnika i predsjednika Ashrafa Ghanija u Predsjedničkoj palati u Afganistanu, talibani su saopštili kako preuzimaju vlast te da će predsjednik Afganistana biti lider talibanske organizacije Mullah Abdul Ghani Baradar.

Isto tako, mediji u ovoj državi navode kako je predsjednik Afganistana nakon pregovora napustio državu. Prema informacijama medija, on bi tokom ponedjeljka trebao i zvanično potpisati prenos vlasti čime će se ozvaničiti i vladavina talibana.

Posljednje informacije, s kojima raspolaže Reuters, navode kako je Ashraf Ghani iz Afganistana prebačen u Tadžikistan.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters da talibani pristižu “sa svih strana” u glavni grad, ali nije naveo detalje. Za sada nema izvještaja o borbama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti