Talibani i Dodik gosti na Putinovom ekonomskom forumu

0

U Sankt Petersburgu danas počinje Međunarodni ekonomski forum (SPIEF) kojem prisustvuje znatno manje država nego prethodnih godina, prenosi Danas.rs.

Ruska agresija na Ukrajinu u februaru, koju je demokratski svijet osudio, nagnala je broj države da bojkotuju ovogodišnji forum u Sankt Petersgburgu.

Vlada SAD ni u kom svojstvu neće prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu što je najavljeno još prije nekoliko dana.

„Pozivamo vlade i kompanije da se pridruže našem bojkotu i pošalju jasnu poruku da nema uobičajenog posla dok ruske snage brutaliziraju Ukrajinu”. Portparol Stejt departmenta rekao je da američka vlada neće učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu ni u kom obliku.

Ipak, ekonosmkom skupu u rodnom gradu ruskog predsjednika Vladimira Putina prisustvuje Milorad Dodik, lider SNSD i član Predsjedništva BiH.

Na društvenim mrežama zabilježen je i dolazak talibanske delegacije iz Avganistana, a skupu po najavama prisustvuju i predstavnici Bjelorusije, Sirije, Kine, Eritreje, Sjverne Koreje ….

Egipatski predsjednik Abdel Fatah El Sisi biće glavni gost ovogodišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Petersburgu kako je najavljeno na sajtu ove godišnje manifestacije forumspb.com. On neće lično prisustvovati već će se, stoji na sajtu, pridružiti godišnjoj konferenciji putem video linka.

Kasim-Žomart Tokajev predsjednik Kazahstana, kako je najavljeno, trebalo bi da prisustvovuje Forumu u Sankt Petersburgu.

i izvori ukazuju da u prostorijama gdje se održava skup stoji plan -mapa da se Ukrajina podijeli na tri okruga, nakon zauzimanja, prvi zapadni (8 regiona sa centrom u Hmeljnickom), drugi centralni (8 regionalni centar Kijev), treći istočni . Plan je dizajniran za period 3-5 godina.

Prije nekoliko dana mediji su objavili da su učesnici SPIEF tražili od organizatora da ne otkrivaju javno neke od njihovih podataka u strahu od sankcija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je Putinov “važan govor” na SPIEF-u, koji će biti održan od 15. do 18. juna

Na društvenim mrežama kruži snimak sa štanda Gasproma na kojem plivaju morževi i narvali.

Takođe, sve goste će dočekati plastična ljepotica – lutka robot.