Držite lopova: Dodik traži od Ukrajine da dokaže da je ikona njena, a ne odgovara na pitanje kako je došla u njegov posjed

0

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika oglasili su se povodom aktuelnih dešavanja u vezi afere “Ikona” te posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Dodik je pozvao ukrajinskog ministra da “prestane da se igra države i Twitter diplomatije”.

Dodik poziva ministra Dmitra Kulebu da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

“Kao doktoru pravnih nauka i ministru vanjskih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, historijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine”, ističe se u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Također, Kuleba je optužen za laži, a ukrajinskoj strani je upućen poziv da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se navodi da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila “stavljena tačka” na ovaj “isfabrikovani problem”, Dodikov kabinet još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene infomracije.

“Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije”, konstatuje se u saopštenju.

U saopštenju stoji i da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

“U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio ‘nestale’ historijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina”, naglašava se u saopštenju.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Podsjećamo, iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su da Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine i da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.