15.04.2024.
HomeNovostiTajna tuzlanske crne rupe: Zašto se otvorila zemlja u predgrađu?

Tajna tuzlanske crne rupe: Zašto se otvorila zemlja u predgrađu?

Već nekoliko dana traje sanacija rupe u Rudarskoj ulici u Tuzli zbog koje je odvijanje saobraćaja tom trasom bio izuzetno otežano.

Građani koji stanuju u blizini strahovali su za svoju imovinu, pogotovo što su u javnost plasirane informacije špekulativnog karaktera.

– Pretpostavke govore da je rupa koja se pojavila u Rudarskoj ulici u biti “ostavština” ranijih rudarskih radova. Na tom području je nekada egzistirao Rudnik Moluhe i pretpostavljamo da napuštene rudarske prostorije nisu sanirane na kvalitetan način. Poslije 30 ili 40 godina došlo je, vjerovatno, do popuštanja starih rudarskih podgrada i pucanja asfalta, odnosno formiranja rupe dubine do 10-ak metara – kaže Kemal Gutić, dekan Rudarsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Neophodno je, smatra profesor Gutić, nastaviti s daljnjim istraživanjima te stvoriti bazu podataka za eksploataciono polje Rudnika Kreka i zavesti pravac pružanja podzemnih hodnika za rudarske jame na području Tuzle, kojih nije mali broj.

Prije nekoliko godina na istom putnom pravcu, u blizini Studentskog centra, također je došlo do pucanja asfalta i formiranja rupe. Naime, ranije jame su bile izuzetno plitke, a do deformiranja ili pucanja tla dolazi u slučajevima kada one nisu, prema pravilima struke, zatvarane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti