Tadić: “Belivukova kriminalna grupa je otrgnuta batinaška falanga SNS-a… to je slika Srbije pod Vučućevom vlašću”

0
Beograd, 6. marta 2021. - UZNEMIRAVAJUCI MATERIJAL 18+ Predsednik Aleksandar Vucic preneo je veceras da su glavne teme sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bili analiza situacije na KiM, vakcinacija, borba protiv orkanizovanog kriminala, ali i nabavka nove opreme i naoruzanja, radi jacanja MUP-a i Vojske Srbije. Premijerka Ana Brnabic na konferenciji za medije. Fotografija tela bez glave u pozadini. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i čelnik opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS), izjavio je da konferencija za novinare predsednika države Aleksandra Vučića, na kojoj su prikazana masakrirana tela, predstavlja vrhunac “bizarnosti i političke patologije u koju je Srbija survana nakon 2012. godine”.

“Prikazivanje masakriranih tela, čime se povređuju ljudska prava i samih žrtava i njihovih srodnika, i to uprkos izričitoj molbi članova porodica potencijalnih žrtava, nešto je što nije moguće zamisliti u ni u jednoj normalnoj zemlji”, rekao je Tadić za list Danas.

Na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, 6. marta, prikazane su uznemirujuće fotografije tela dve žrtve za čija ubistva je osumnjičena kriminalna grupa Veljka Belivuka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsedavao sednicom Saveta, i ministar odbrane Aleksandar Vulin pre prikazanja fotografija upozorili su da je reč o uznemirujućem sadržaju, ističući da su se trudili da identitet žrtava bude zaštićen.

Belivuk, vođa navijačke grupe fudbalskog kluba „Partizan“, i još 18 osoba, uhapšeni su 4. februara. Osumnjičeni su za najbrutalnije zločine – otmice, ubistva, iznude i trgovinu drogom, a po isteku im je pritvor produžen za još 30 dana.

Prema Tadićevim rečima, “Belivukova kriminalna grupa, koja je, u stvari, otrgnuta batinaška falanga Srpske napredne stranke, otvoreno je na društvenim mrežama kidnapovala i zlostavljala svoje kriminalne suparnike, a da predsednik države i njegovi najbliži saradnici (Bratislav) Gašić (čelnik Bezbednosno-informativne agencije, BIA) i (Nebojša) Stefanović (bivši ministar unutrašnjih poslova, aktuelni ministar odbrane), kao i predsednica Vlade Ana Brnabić, prstom nisu mrdnuli, niti se oglasili tim povodom”.

“U svakoj normalnoj zemlji bi svi oni, kao čelni ljudi ove države, morali trenutno da podnesu ostavke, umesto da se hvale da su u jeku borbe protiv organizovanog kriminala, dok se zapravo samo radi o obračunu u sopstvenim redovima”, rekao je Tadić.

Kako je istakao, slike koje je Vučić pokazao “nisu samo slike zločina kriminalnih grupa, već i slike Srbije pod Vučićevom vlašću”.