Tači otkazao put u Vašington nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine

0

Kancelarija predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) potvrdila je da je on prekinuo putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

U saopštenju je navedeno da je to usledilo “posle javno objavljenog saopštenja Kancelarije specijalizovanog tužioca u vezi sa pokretanjem optužnice”, između ostalih, i protiv samog Tačija.

“Što se tiče otkazivanja zvanične posete SAD, Kancelarija predsednika Republike Kosova već je obavestila Belu kuću”, dodaje se u saopštenju za javnost.

Prethodno, Ričard Grenel (Richard Grenel), specijalni izvestilac predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije, objavio je da je Tači otkazao odlazak na sastanak u Belu kuću.

“Predsednik Kosova nas je upravo informisao da otkazuje svoj dolazak u Vašington, nakon saopštenja iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne učestvuje u diskusijama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na Tviteru.

Svoju poruku zaključuje: “Radujemo se unapred razgovoru koji ćemo voditi sa predsednikom (Srbije) Aleksandrom Vučićem i premijerom (Kosova) Avdulahom Hotijem.”

Sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Beloj kući, iniciran od strane Grenela o čemu je javnost obavestio pre deset dana, trebalo je da bude susret lidera dve strane. Učešće je ranije potvrdio Vučić, a pre njega, odmah po Grenelovom pozivu, i Tači.

Prethodilo saopštenje iz Haga

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije želelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Hašim Tači je predsednik Kosova, a Kadri Veselji lider Demokratske partije Kosova, aktuelni poslanik, a nekadašnji predsednik Skupštine Kosova.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se:

„Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

Veselji: Motivi tužioca politički

“Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negiram bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo”, izjavio je Kadri Veselji u provom obraćanju za medije nakon objavljivanja saopštenja tužilaštva.

Delovanje tužioca je bez presedana, kazao je Veselji, pojašnjavajući taj stav time što je tužilac objavio svoju izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe.

“U ovoj izjavi tužilac se trudi da obrazloži njegovu nepravednu i nesvakidašnju odluku tvrdeći da smo ja i predsednik pokušali da ometamo rad specijalizovanih veća. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne stoje. Takođe, nema nikakve osnove o tvrdnjama o opstrukciji rada suda”, kazao je Veselji.

On je dodao da je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički:

“Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost.”

Prva reakcija iz EU

Peter Stano, portparol Evrpske unije, izjavio je da EU ne komentariše postupke Suda u Hagu, ali i dodao da su briselske institucije snažan pobornik rada Specijalizovanih komora i tužilaštva.

“Komore i tužilaštva su važan dokaz kosovske posvećenosti vladavini zakona, što je osnovni elemenat za napredak Kosova na putu ka EU integracijama i za angažovanje EU sa Zapadnim Balkanom u celini. Posebno je važno da Specijalizovane komore i Specijalizovano tužilaštvo budu u mogućnosti da samostalno rade svoj posao, bez ikakvih spoljnih mešanja”, rekao je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.