19.06.2024.
HomeNovostiSZO: Novi sojevi neće izazvati novi talas pandemije

SZO: Novi sojevi neće izazvati novi talas pandemije

Širenje različitih sojeva virusa korona neće izazvati novi talas pandemije, izjavio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

On je u intervjuu za španski list “Pais” rekao da su novi sojevi bolan podsjetnik da virus i dalje pogađa ljude.

Kluge je, međutim, naglasio da nije riječ o novoj vrsti virusa, već da su mutacije normalna evolucija svakog patogena koji pokušava da se prilagodi “domaćinu”, odnosno čovjeku.

“Ovo nije početak nove pandemije, ali moramo biti vrlo oprezni”, upozorio je Kluge.

Prema riječima zvaničnika SZO, oprez je ključan u trenutnoj situaciji jer novi sojevi virusa korona mogu da prouzrokuju ponovnu infekciju i brže širenje zaraze, što može biti veliki izazov za zdravstvene sisteme pojedinih zemalja koje se suočavaju sa pandemijom, prenio je TASS.

Kluge je napomenuo da novi sojevi virusa mogu da utiču na efikasnost vakcina jer je iz ranijeg iskustva sa običnim gripom poznato da je za pojedine sojeve potrebna drugačija vakcina.

Stručnjak tvrdi da bi moglo doći do veće smrtnosti ukoliko se virus počne brzo širiti i ukoliko bude povećana mobilnost vakcinisanih.

“Moramo biti iskreni – 2021. godina će biti još jedna sa kovidom 19. Međutim, biće više predvidiva i lakše će se kontrolisati”, dodao je Kluge.

 

 

 

srna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti