23.07.2024.
HomeLifestyleSvježe mljevena kafa usporava proces starenja

Svježe mljevena kafa usporava proces starenja

Šoljica domaće svježe mljevene kafe je više od rituala kome se svakodnevno radujemo. Osim što nas ovaj omiljeni topli napitak ujutru razbuđuje očas posla i takoreći „diže iz mrtvih“, kafa ima brojna svojstva koja mogu pozitivno uticati na organizam.

U nastavku pročitajte kako domaća svježe mljevena kafa može vašu svakodnevicu učiniti prijatnijom.

1. Miris kafe poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Miris svježe mlevene kafe mijenja proteine u mozgu povezane sa stresom i pozitivno utiče na raspoloženje, otkrivaju pojedina istraživanja, među kojima je studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard, a dobro poznati ukus ovog voljenog napitka nam automatski izmami osmijeh na lice i podigne raspoloženje.

2. Usporava proces starenja

Ako želimo da usporimo starenje i što duže održimo mladoliki izgled istraživanje na Univerzitetu Stanford pokazuje da kafa može da pomogne u tome. Naime određena bio aktivna jedinjenja u kafi poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju pogoršanje motoričkih sposobnosti, glavnih faktora povezanih sa starenjem.

3. Uz svježe mljevenu kafu vježbanje je lakše

Ne možete da natjerate sebe na fizičku aktivnost? Vjerovali ili ne, samo jedna šoljica crne svježe mljevene kafe može pomoći u tome. U jednom istraživanju ispitanici su poslati u teretanu – jedna polovina njih bez kafe i druga polovina koja je unijela kofein u organizam. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su popili kafu vježbali lakše od onih koji nisu. Čak su i više uživali u tome.

4. Pomaže kod mršavljenja

Dijeta nije jedini način da se suvišni kilogram izgube. U tom procesu može pomoći i svježe mlevena kafa. Naime, ona podstiče sagorijevanje masti i sprječava glukozu da uđe u krvotok, a zahvaljujući tome organizam ne skladišti šećer.

5. Idealan dodatak vašoj rutini uljepšavanja

Uživanje u ispijanju tople svježe mlevene kafe je skoro pa umjetnost, a talog koji ostaje na dnu može biti iskorišćen za dobre stvari. Za savršeno glatku kožu ili sjaj kose, na primer. Kako? Jednostavno je. Moguće je napraviti piling za tijelo ili piling temena prije šamponiranja kose. To će kosi dati poseban sjaj. Napomena za plavuše – kafa može ostaviti tamnije tragove na vašim vlasima, ali oni se brzo ispiraju.

Zrnca svježe mljevene kafe mogu biti upotrebljena i kao piling za telo. Njima se može istrljati sve, od kože lica, vrata i udova, do tvrde kože na stopalima. Kafa sa malo maslinovog ulja ili maslaca je odlično prirodno sredstvo za njegu tela koje će smanjiti celulit na bedrima i zadnjici.

Takođe, ako biste brzo da osvježite izgled kože, sve što je potrebno jeste da skuhate kafu na uobičajen način. Nakon toga, sipajte je u kalupe za led i pustite da se zamrzne. Kockicama ledene kafe pređite preko lica i tijela za savršeno blistav izgled kože.

Možete čak napraviti i kremu protiv bora sa pola šoljice ohlađene crne kuhane kafe, malo ražanog brašna i jednim žumancetom. Ova kremica je idealna za osvježen izgled lica, i može se nanositi dva do tri puta dnevno.

Da, rekli bismo, svježe mljevena kafa zaista je nezamenljiv ritual u našim životima. Ali, i veoma bitan deo svakodnevice kome se uvijek rado vraćamo, više puta dnevno. Zato uživajte u njenom neodoljivom ukusu i mirisu i svim blagodetima koje vam pruža vaš omiljeni napitak.

 

 

 

stvar ukusa

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti