18.07.2024.
HomeNovostiSvjetska zdravstvena organizacija u BiH donirala 12,6 tona zaštitne opreme

Svjetska zdravstvena organizacija u BiH donirala 12,6 tona zaštitne opreme

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini osigurao je donaciju od 12,6 tona lične/osobne zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike u Federaciji BiH. Prilikom dodjele donacije medijima su se obratili Victor Olsavszky, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje koji su naglasili značaj ove donacije zdravstvenom sektoru u uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije.

“Trenutno je u svijetu zabilježeno više od 14,5 miliona potvrđenih i više od 600.000 smrtnih slučajeva. Najpogođenije su Amerika kao i Evropa. U Evropskoj regiji situacija je još uvijek osjetljiva i mnoge zemlje se bore da drže virus pod kontrolom. Zadnjih sedam dana u Evropi je zabilježen porast broja zaraženih sa 2.956.000 prošle sedmice, na 3.114.000 slučajeva. Na Balkanu, kao i u Centralnoj Aziji, broj slučajeva je u zabrinjavajućem porastu”, upozorio je Olsavszky, dodajući kako je ova donacija jedna od aktivnosti koje Svjetska zdravstvena organizacija radi kako bi podržali zdravstvene vlasti da se bolje nose sa ovom situacijom:

“Danas doniramo ličnu zaštitnu opremu namijenjenu za zdravstveni sistem, posebno za bolnice. Svjetska zdravstvena organizacija uspostavila je platformu za donatore kako bi se do decembra 2020. prikupilo 1,7 milijardi dolara koliko je prema našim procjenama potrebno za podršku zemljama. Do sada smo prikupili oko 800 miliona”.

“Iz tih sredstava, vlastima u BiH donirali smo ličnu zaštitnu opremu težine 23 tone, od čega je 12,6 za Federaciju BiH, a ostalo za Republiku Srpsku i Brčko Distrikt. Radili smo jednu procjenu potreba u martu, i upravo završavamo novu procjenu potreba, i ako se broj slučajeva nastavi povećavati kao protekle dvije sedmice, ova oprema će biti dovoljna za samo dva i pol do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su vlasti same nabavile”, kazao je Olsavszky uputivši apel građanima BiH da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi:

“Ukoliko postoji potreba da nosite masku – nosite masku, ukoliko ne morate ići na mjesta gdje je velika gužva – izbjegnite to, ukoliko postoji potreba da držite distancu – držite distancu, to je jedini način na koji se svi možemo zaštititi”, poručio je Olsavszky.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje prim. dr. Goran Čerkez naglasio je kako je Svjetska zdravstvena organizacija jedan od najvažnijih partnera ovog ministarstva u borbi protiv COVID-19 s kojom koordinira cjelokupne aktivnosti, od koje ima svu podršku i s kojom usaglašava i neke od mjera koje se donose.

“Donacija dolazi u pravo vrijeme, biće namijenjena bolničkom sektoru u FBiH. Oprema je jako vrijedna. Radi se o maskama koje se koriste direktno u radu s pacijentima, zaštitnim odijelima, vizirima, zaštitnim naočalama…, sve ono što nam u ovom trenutku treba. Radi se o više od 12 tona medicinske zaštitne opreme namijenjene bolničkom sistemu za naredni period, uz određene naše rezerve koje imamo, i dobro će doći za ‘vruću jesen’ koja nas očekuje”, kazao je prim.dr. Čerkez prilikom dodjele donacije izrazivši zabrinutost trenutnom epidemiološkom situacijom:

“Nažalost, od 13. do 20. jula dnevni prosjek u FBiH je bio 145 oboljelih, što nije dobro. Nismo zadovoljni sa tim kretanjima, i u tom kontekstu pozivamo sve kantone da poduzmu sve u praćenju provođenja mjera koje su adekvatne, važno ih se pridržavati, i stanovništvo pozivamo da ozbiljno pristupi pridržavanju ovih mjera. Samo u protekla 24 sata imamo pet smrtnih slučajeva u Federaciji BiH”, kazao je, poručivši da su neophodni daljnji oprez i pridržavanje mjera:

“Moramo biti svi ozbiljniji, nije vrijeme da se igramo sa sudbinom i gledamo da li ćemo ili ne dobiti COVID-19. Vrijeme je da zaštitimo najbliže, najmilije, i da počnemo da se ponašamo adekvatno. Na taj način ćete pomoći i zdravstvenom sektoru koji radi već duži vremenski period praktično bez prestanka. Ljudi su izmoreni, veliko je opterećenje, i da bi sistem mogao odgovoriti na potrebe građana, očekujemo podršku stanovništva, ali i kantonalnih vlada da maksimalno angažuju insekcije i ministarstva unutrašnjih poslova na praćenju provođenja mjera i da situaciju dovedemo u bolje stanje”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti