Svjedok na suđenju za zločine u Glini teško optužio Vučića: ‘Vidio sam ga tamo, govorio nam je koga će zaklati’

0

Svjedok ispitan u nastavku sudskog procesa protiv Dušana Jovića, predsjednika ratnog predsjedništva Gline, teško je optužio sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Svjedok Kosta Danilović, koji je 1991. bio zatočen u logoru KPD Glina, izjavio je kako je tamo u to vrijeme vidio i Vučića. Prisjetio se kako je u logoru bio premlaćivan, te dodao kako su logoraši željeli u Glini dočekati Vučića kada bi dolazio u Hrvatsku.

Inače, Vučić je u to vrijeme bio zastupnik u parlamentu Srbije i u to je vrijeme posjećivao Baniju. “Sjećam kada je sadašnji predsjednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti a koga će zaklati. Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati, tako je rekao”, svjedočio je Danilović.

Optužbe za mučenje zarobljenika

Dušana Jovića optužnica tereti da je planirao i naredio napad Teritorijalne obrane Gline i milicije ‘SAO Krajine’ na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom. Drugooptuženi Mile Paspalj, koji je bio pomoćnik zapovjednika Regionalnog štaba Teritorijalne obrane za Baniju i Kordun za moralno-politički rad, optužen je da je između rujna 1991. i ožujka 1992. izdavao zapovijedi da se ratni zarobljenici u logoru KPD-a Glina fizički i psihički muče i zlostavljaju. Njegovi osobni čuvari i čuvari logora to su i činili.

Vladu Čupovića, koji je bio komandant štaba Teritorijalne obrane Glina tereti se za napade na Glinu i više desetaka civila, dok Marko Vrcelj koji je bio komandant 24. brigade TO Glina nije učinio ništa da spriječi i kazni zločine koje su počinili njegovi borci.

Teška mučenja u logoru u Glini

Danilović je u svom iskazu potvrdio još da je zarobljen u rujnu 1991. u Petrinji. “Odveli su me u vojarnu i ispitivali me, te optužili da sam rušio kuće Srba na tom području. Znam da je tamo bio i Mile Paspalj, jer me osobno tukao. Tukao me je, kako mi je rekao, zato jer sam rušio kuće Srba, iako ja o tome nisam imao pojma”, kazao je Danilović.

Opisao je zatim i premlaćivanja u KPD Glina i mučenja induktorskim telefonom. “Mile Paspalj mi je davao induktorski telefon koji mi je bio prikopčan na noge da zovem Franju Tuđmana. Ja sam morao mirovati dok je on vrtio ručicu pa me tresla struja dok ne bih pao u nesvijest. Onda bi me polijevali s vodom da dođem k svijesti”, prisjetio se.

‘Birali su koga će ubiti, a koga ne’

Dubravko Šimanović koji je također bio među zarobljenicima svjedočio je kako ih je 60-ak bilo smješteno u prostoriji od otprilike 60 kvadrata. “Tu su nas maltretirali na različite načine. Ne znam zašto, ali Mile Paspalj je od mene u jednom trenutku tražio broj telefona pa je javio mojoj ženi i roditeljima da sam zarobljen u Glini. Kasnije me je nagovarao da pređem na njihovu stranu, no ne znam zašto”, potvrdio je dodajući kako njega osobno nitko nije fizički maltretirao, no vidio je da zlostavljaju ostale.

“Sjećam se da je jedan od tih stražara jednog našeg čovjeka digao u zrak i bacio na stol. Teško mu je ozlijeđena glava na što sam ja poludio i počeo vikati da želim vidjeti Paspalja. On je pak pozvao liječnike da tog zarobljenika zbrinu, dok je ovom neprijateljskom vojniku koji je to učinio zabranio da bude u kontaktu s nama. Rekao mu je da nas treba čuvati za razmjenu, a ne pobiti kao druge. To je bilo dva tjedna prije razmjene”, kazao je Šimanović.

Telegraf.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here