Svijet se ujedinjuje protiv Putina: Oružje i pomoć Ukrajini šalju Amerika, Britanija, Nizozemska, Češka, Slovačka, Slovenija…

0

Reuters izvještava da je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) naložio State Departmentu da odobri 350 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

U memorandumu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu (Antony Blinken), Bajden je odredio da se 350 miliona dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da su se Britanija i još 25 zemalja složile da trebaju poslati pomoć Ukrajini.

Nizozemska će što prije poslati Ukrajini 200 protuzračnih raketa, a zbog pogoršanja sigurnosne situacije svoje će osoblje u veleposlanstvu u Lvivu prebaciti preko granice u poljski grad Jaroslaw

Vlada Češke usvojila je plan o slanju dodatnog naoružanja Ukrajini.

Ministarstvo odbrane objavilo je da će odmah poslati mitraljeze, automatske puške i pištolje zajedno sa municijom u vrijednosti od 8,6 miliona dolara, prenio je AP.

Ministarstvo navodi da će Česi transportovati oružje i isporučiti ga na mjestu koje odredi ukrajinska strana.

Češka je ranije odlučila da isporuči Ukrajini oko 4.000 artiljerijskih granata vrijednih 1,7 miliona dolara.

Slovačka će u Ukrajinu poslati gorivo u ukupnoj vrijednosti od 11 miliona eura (9,24 miliona funti) i municiju.

Ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je u subotu da pošiljka uključuje 12.000 metaka municije kalibra 120 mm, 10 miliona litara (2,64 američka galona) dizel goriva i 2,4 miliona litara avionskog goriva.

Slovenija je zbog situacije u Ukrajini evakuirala osoblje svog veleposlanstva u Kijevu, ali je spremna oružjem pomoći ukrajinskim vlastima, a veleposlanik Tomaž Mencin i dalje nastavlja sa svojim diplomatskim dužnostima kao veleposlanik, objavljeno je u subotu u Ljubljani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here