20.07.2024.
HomeSvijetSvijet se suočava s generacijskom katastrofom: Korona uništila školstvo

Svijet se suočava s generacijskom katastrofom: Korona uništila školstvo

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u historiji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula, što pogađa više od milijardu učenika.

Osim toga, Guterres je rekao danas da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo “svoju kritičnu predškolsku godinu”.

Kao posljedica toga, on je upozorio da se svijet suočava s “generacijskom katastrofom, koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, da podrije decenije napretka i pojača uvriježene nejednakosti”.

“Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta”, rekao je Guterres u videoporuci pri lansiranju UN-ove kampanje “Spasimo našu budućnost”.

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose, imati trajni utjecaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Guterres je rekao da vraćanje učenika nazad u učionice treba da bude “glavni prioritet”.

“Kada se lokalni prijenos Covida-19 stavi pod kontrolu, vraćanje učenika nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbjednije moguće mora biti glavni proritet”, rekao je šef UN-a i dodao da su konsultacije s roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti