27.05.2024.
HomeSvijetSvijet ne vjeruje Kinezima: Otkud novih 1 300 umrlih od korone u...

Svijet ne vjeruje Kinezima: Otkud novih 1 300 umrlih od korone u Wuhanu?

Vlasti Wuhana izmijenile su nove podatke o tome koliko ljudi je umrlo od korona virusa a prema novom bilansu, broj mrtvih u gradu koji se smatra epicentrom pandemije skočio je za 50 posto.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, gradske vlasti su saopštile da je od izbijanja epidemije bilo dodatnih 1.290 mrtvih od korona virusa, što znači da je od Covid-19 u Wuhanu umrlo 3.869 osoba.

Wuhan, grad sa 11 miliona stanovnika, krajem januara stavljen je pod karantin.

Vlasti objašnjavaju da su podaci o broju mrtvih izmijenjeni pošto u jeku epidemije neki pacijenti nisu mogli da budu zbrinuti u bolnici i umrli su kod kuće. Ti pacijenti nisu bili u bilansu o broju mrtvih pošto su se za zvaničnu statistiku uzimali u obzir samo pacijenti koji su umrli u bolnici. Vašington, London i Pariz su izrazili sumnje vezano za pandemiju korona virusa.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa optužila je Peking da je “skrivao” težinu epidemije na njenom početku u Kini, a Tuamp je izrazio i sumnje o podacima vezano za broj umrlih.

Rusija je, suprtono tome, sinoć intervenisala u odbranu Pekinga. Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su optužbe da Peking širi dezinformacije o novom korona virusu su “kontraproduktivne”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti