Svi zdravstveni savjeti “doktora” Trampa: “Volim te stvari, doktori su me pitali kako znam toliko”

0

Iako američki predsjednik Donald Tramp priznaje da zapravo nije ljekar, već dugo je uvjeren u svoje naučne talente, a pandemija korona virusa dala mu je jedinstvenu priliku da testira svoje teorije.

Ove sedmice šokirao je objavom da uzima hidroksiklorokin kao preventivu protiv Kovida-19.

Iako Tramp kaže da je “čuo mnogo dobrih stvari” o tom lijeku protiv malarije, američko regulatorno tijelo nije ga odobrilo za upotrebu protiv korona virusa. Suprotno, upozorili su da bi mogao biti štetan, čak i opasan.

S druge strane, objava nije nikakvo iznenađenje jer Tramp često ima svoju viziju nauke, uključujući i medicinsku.

Prošli mjesec je zaprepastio stručnu javnost kada je sugerisao da bi se sredstva za dezinfekciju koja ubijaju viruse na površinama mogli ubrizgati u krv pacijentima da ih ‘pročiste’. Idući dan je tvrdio da je bio sarkastičan i da je samo iskušavao novinare.

Njegov neobičan pristup najvidljiviji je na pitanju maski.

Dugo nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio da se u javnosti nose maske kao sredstvo za usporavanje širenja virusa, Tramp i njegovo osoblje nisu je koristili.

Ovoga mjeseca, nakon što je korona virusom zaraženo dvoje zaposlenih u Bijeloj kući s pristupom Trampu, napokon je stigla i naredba da svi koriste masku. Osim Trampa.

Masku je čak naglašeno odbio i u obilasku tvornice u Arizoni koja ih proizvodi.

Trampovo tumačenje nauke ide široko.

On prezire obnovljivu energiju i tvrdi da vjetroturbine uzrokuju rak. Tokom solarne eklipse 2017. ignorisao je savjete ljekara i u Sunce gledao direktno, bez naočala.

Nimalo ne mari za gotovo jednoglasan stav svjetske naučne zajednice o globalnom zagrijavanju i povukao je Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Živopisni preduzetnik okrenuo je palac dole vježbanju i rekao da njegovi stariji prijatelji koji su vježbali sad moraju ugrađivati umjetna koljena i kukove.

Iako mu se negdje drugo često izruguju, na njegovim skupovima pristalice često potvrdno klimaju glavom kad iznosi ‘naučne’ tvrdnje.

Svoju samoproglašenu pamet objašnjava “dobrim genima”, naročito od njegovog “supergenijalnog” strica Džona Trampa, priznatog američkog naučnika koji je predavao na MIT-ju.

“Stvarno volim te stvari, stvarno ih razumijem”, rekao je predsjednik u martu tokom posjeta laboratorijima CD-ja.

“Svaki od tih doktora mi je rekao: ‘Kako samo znate toliko mnogo o tome’. Možda sam prirodno sposoban. Možda sam to trebao raditi umjesto da se kandidujem za predsjednika”, rekao je kasnije.

Tramp je vrlo uspješan u tome da nakon svojih sistematskih pregleda dobije tačno onakve nalaze kakve želi.

To je počelo još 1968. kad je Trampu, tada mladiću atletske građe, dijagnostikovan ‘trn u peti’ (plantarni fasciitis, bolest petne kosti) što ga je oslobodilo odlaska u rat u Vijetnam.

Tramp se ne sjeća koji ga je ljekar pregledao. “New York Times” je prije dvije godine objavio članak u kojem citira kćerke danas pokojnog ortopeda koji je rekao da je Trampova dijagnoza bila usluga njegovu ocu.

Osim što igra golf, 73-godišnji Tramp ne vježba i voli brzu hranu. Klinički je gojazan i uzima statine zbog povišenog holesterola.

Ali izvještaji o njegovom zdravlju od 2016. na ovamo jednostavno su sjajni.

“Bude li izabran, kažem to jasno, biće najzdraviji izabrani predsjednik u istoriji”, rekao je Trampov tadašnji ljekar Harold Bornstin.

On je dodao da su njegovi laboratorijski nalazi “zadivljujuće su izvrsni”.

Dvije godine kasnije, kada mu više nije bio ljekar, Bornstin je priznao da je “Tramp diktirao cijeli izvještaj”.

Tramp je tada već bio u Bijeloj kući, a prvoklasni zdravstveni izvještaji nastavili su stizati.

“To je genetika. Neki ljudi jednostavno imaju sjajne gene”, kazao je 2018. tadašnji ljekar Bijele kuće Roni Džekson.

“Rekao sam predsjedniku da se zdravije hranio zadnjih 20 godina, možda bi ih doživio 200”, dodao je doktor.